IMG_9701_resized_20230214_102329499.JPG (517 KB)

Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu danas je obilježen 14. februar, Dan borca Republike Srpske.

Cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije i Grada Trebinja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da treba da se sjećamo onih koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku.

„Znamo i svjesni smo toga da trebamo napraviti što bolje uslove i za djecu poginulih boraca, ratne-vojne invalide, demobilisane borce i činjenica je da nisu svi siturani kako bi trebalo i kako mi očekujemo, ali shodno mogućnostima trudimo se da čim prije svima izađemo u susret. Hvala svima koji su dali život, ali hvala i svim borcima Trebinjske i Hercegovačke brigade koji su nam omogućili da danas radimo u slobodi. Kao što sam i ranije govorio, u ratu se stvarala i branila Republika Srpska a u miru je trebamo braniti tako što ćemo je razvijati, tako da svaki dan bude snažnije i Trebinje i Republika Srpska i da razmišljamo o budućnosti i generacijama koje dolaze“, rekao je Ćurić.

Pero Vukalović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje kaže da je za njih Dan borca dan kada se sjete koliko su ponosni na stvaranje Republike Srpske, ali da je, kako ističe, srpski borac iz posljednjeg rata danas obespravljen.

„Samo u našem gradu je oko 40 djece poginulih boraca nezaposleno, a oko 400 je nezaposlenih boraca. Nismo dobili ni veći borački dodatak niti povećanje invalidnina, koje smo tražili od Vlade RS“, rekao je Vukalović.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja Miodrag Novokmet ističe da je pitanje zaposlenja jedno od osnovnih egzistencijalnih pitanja, te da Gradska uprava u saradnji sa Odjeljenjem preduzima sve mjere kako bi se riješilo pitanje zaposlenja djece poginulih boraca.

„Ova aktivnost je živa materija i ona je stalna i trajna kategorija. Kroz evidenciju ovog Odjeljenja od kraja rata prošlo je 414 lica iz kategorije djece poginulih boraca. U martu prošle godine, sa Gradskom boračkom organizacijom smo sravnili spiskove nezaposlene djece poginulih boraca i tada ih je bilo 47. Narednih dana prijavilo se još troje njih, da bi u septembru ostalo 37 nezaposlenih. Kako je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite sprovelo dodjelu novčane naknade nezaposlenoj djeci poginulih boraca u iznosu od 1.000 maraka, u novembru se na Zavodu za zapošljavanje vodilo 65 lica iz te kategorije. Na današnji dan na birou ih je 48“, pojašnjava Novokmet.

Osim zaposlenja, dodaje, Gradska uprava i Odjeljenje za boračku i socijalnu zaštitu ovim kategorijama omogućava i korištenje sredstava podrške kroz subvencije za samozapošljavanje.

„Tokom prošle godine, nepovratnu subvenciju u iznosu od 20.000 maraka uzela su dva lica iz ove kategorije. Program samozapošljavanja i zapošljavanja svojim sredstvima podržava i Vlada RS, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite tako da očekujemo da će i ove godine određeni programi biti aktivni. Mi ćemo ovom problemu i u narednom periodu dati poseban značaj i preduzećemo sve mjere, kako bismo broj nezaposlene djece poginulih boraca sveli na minimum, odnosno u idealnim uslovima da takve nezaposlene djece ne bude“, rekao je Novokmet.

On je dodao da, što se tiče nezaposlenih demobilisanih boraca, svakog mjeseca provode ažuriranje podataka u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

„Početkom februara ove godine, na birou je bilo 251 lice iz ove kategorije. Napomenuo bih da se tokom prethodne i ove godine na biro prijavilo 61 lice iz kategorije nezaposlenih demobilisanih boraca“, kaže načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na samom kraju rata VRS brojala 210.000 mobilisanih boraca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca, od čega je za RS živote dalo 211 pripadnika Trebinjske brigade.

IMG_9713_resized_20230214_102414960.JPG (261 KB)