Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca, Vatrogasna služba Grada Trebinja danas je održala Dan otvorenih vrata gdje su građani imali priliku da vide sposobnosti i vještine trebinjskih i lastvanskih vatrogasaca, ali i opremu i vozila, kojima raspolažu.


Iz trebinjske Teritorijalne vatrogasne jedinice podsjetili su da su tokom prošlogodišnje požarne sezone imali blizu 530 intervencija, od kojih je najveći broj zabilježen u avgustu. Svim zadacima i vanrednim situacijama, kažu vatrogasci, spremni su da odgovore u najkraćem mogućem roku.
– Od momenta poziva i dojave o požaru naša jedinica kreće za minut i 20 sekundi što je svjetski standard, svjetski nivo sa opremom i potrebnim snagama da to neutrališe. Za sada smo to uspješno obavljali, ja se nadam da ćemo i ubuduće. Naravno mi imamo tu jedinice koje sa nama dejstvuju, to je Civilna zaštita grada, Civilna zaštita HET-a i Centar za gazdovanje kršom – komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.
I u Vatrogasnom društvu Lastva spremni su za ljeto i požare, a nova oprema, koju su dobili, kažu, uveliko će da im olakša rad.
– Ove godine smo nabavili jedno vozilo uz pomoć Vatrogasnog saveza, dok prošle godine smo dobili novo vozilo MAN sa svom pratećom opremom, koje su finansirali Vatrogasni savez i Grad Trebinje. Prije mjesec dana smo nabavili još jedno vozilo uz pomoć saveza i opštine Krupa na Uni za prevoz vode i dostavu vode na mjesto požara – istakao je starješina Vatrogasnog društva Lastva Dragan Paranos.
Biti vatrogasac, ne znači samo gasiti požare. To zna najbolje Boško Mrkaić, koji kao vatrogasac radi punih 11 godina. Za to vrijeme, kaže, mnogo puta našao se u opasnim, a često i u tužnim i neizvijesnim situacijama.
– Bilo je tu raznih specifičnih situacija, od vađenja ljudi iz vode, kako živih, tako nažalost i nastradalih, saobraćajnih udesa, ulaza u stanove, baš dosta intervencija, toliko da ne znam šta bih izdvojio. Bilo ih je čak i intervencija gdje smo interevenisali u bujičnoj rijeci gdje smo stoku vadili – rekao je vatrogasac Mrkaić Boško.
Na Danu otvorenih vrata, o radu vatrogasaca i rizicima koje njihov posao nosi saznali su i trebinjski osnovci.
Za vrijeme požara trebinjskim vatrogascima javi se i veliki broj dobrovoljaca, koji im pomažu da se izbore sa vatrenom stihijom u kritičnim momentima. Kada zatreba sarađaju i sa izviđačima, speleolozima, roniocima, policijom, Oružanim snagama i drugim institucijama.

Srpskacafe.com