Slika može pripadati 5 osoba, dete, ljudi stoje i u zatvorenom
U organizaciji Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović" Bileća, a u saradnji sa Srpskim udruženjem "Ćirilica" Trebinje i OŠ "Petar II Petrović Njegoš" sinoć je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obilježava 21. U februaru održano predavanje o srpskom jeziku i ćirilici.
 
Predsjednica Srpskog udruženja "Ćirilica", Vesna Andrić govorila je o značaju ćirilice i potrebi negovanja i očuvanja.
 
"Mi kao društvo nismo dovoljno svjesni važnosti maternjeg jezika. Veoma je važno stvoriti svijest djeci da svakodnevno koriste ćirilicu. Ćirilica je jedan od glavnih identiteta srpskog naroda i od velike je važnosti očuvati je", kazao je Andrić.
Predavanju su prisustvovali učenici OŠ "Petar II Petrović Njegoš", u pratnji nastavnika srpskog i engleskog jezika.
 
"Večernje predavanje je bilo iznimno zanimljivo i, rekao bih, vrlo poučno za učenike. Djeca bi mogla mnogo naučiti o povijesti našeg jezika, a to je i cilj, jer ako ne znamo svoj jezik i njegovu povijest, podložni smo gubitku riječi, običaja i prihvatanju drugih. Biću veoma srećan ako učenici od sutra počnu da koriste ćiriličnu tastaturu na svojim uređajima. I to je veliki korak ka očuvanju srpskog jezika i naše ćirilice", rekla je Radenka Kapor, nastavnica srpskog jezika i književnosti.
 
Direktorica Narodne biblioteke "Vladimir Gaćinović", Sanja Bošković izrazila je zahvalnost svima koji su bili deo ovog druženja i pozvala nas da svakodnevno negujemo i čuvamo ćirilicu.
 
"Najsretniji smo kada u našu biblioteku dođu djeca, vrtićki mališani, učenici... Suština našeg postojanja je da djecu učimo pisanoj riječi i lijepom izrazu. Zbog niskih temperatura nismo uspjeli organizirati druženje i radionice u našim prostorijama. Veliku zahvalnost dugujemo kompaniji MG MIND iz Mrkonjić Grada, koja nam je donirala klimu, tako da smo spremni za nove aktivnosti", istakao je Bošković.
 
Međunarodni dan maternjeg jezika u svijetu obilježava se od 1999. godine. godina, a obilježavaju je sve države članice UNESCO-a.