Strategy Analytics je danas izašao s rezultatima istraživanja koji prikazuju pet najprodavanijih smartfona u prvom kvartalu ove godine.


Očekivano, pobjedu je odnio Apple sa svojim iPhoneom 7, koji je u prodan u 21,7 miliona primjeraka, što čini 6,1% od ukupno 353 miliona smartfona prodanih u ovom razdoblju.
Apple je na ovoj ljestvici zauzeo i drugo mjesto, jer se na njemu nalazi iPhone 7 Plus, koji je ušao u džepove 17,4 miliona korisnika, s udjelom od 4,9%.
Treći je Oppo R9s, uređaj s cijenom od oko 400 dolara, kojeg je kupilo 8,9 miliona duša, čime je ostvaren udio od 2,5%.
Četvrto i peto mjesto zauzeo je Samsung s modelima nižeg cjenovnog razreda Galaxy J3 i Galaxy J5 iz 2016. godine. Prodani su u 6,1, odnosno 5 miliona primjeraka, s tržišnim udjelom od 1,7%, odnosno 1,4%.

Budući da je ovo zapravo prvo detaljnije istraživanje Strategy Analyticsa ovog tipa, za očekivati je da će od sada redovno pratiti situaciju kad su pojedini modeli u pitanju. Upravo zato će biti zanimljivo vidjeti rezultate drugog kvartala, koji će obuhvatiti prodaju modela predstavljenih na MWC-u. Tu prvenstveno mislimo na Samsung Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, LG G6, ali i mnoge druge.