Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske izvijestilo je kako je, u skladu sa zimskim računanjem vremena, od 1. novemra do 31. marta u saobraćaju obvezno i preko dana koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima, kako bi bili uočljiviji drugim učesnicima u saobraćaju.Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.svjetla-hrvatska.jpg

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivostia moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani, te jedno crveno svjetlo na zadnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja biciklista će biti kažnjen s 500 kuna.

Iz MUP-a Hrvatske najavljuju nastavak intenzivnih aktivnosti kako bi se smanjio broj poginulih na putevima, upozoravajući da se najteže saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja saobraćajnih pravila i nepoštivanja saobraćajne signalizacije.

I dalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uslovima na putevima, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolovoza, kao i naleta na pješake i bicikliste.

S ciljem smanjivanja tih “crnih” brojki MUP, odnosno sve policijske uprave u narednom će period nastaviti s preduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor saobraćaja.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških saobraćajnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše saobraćajni propisi.

U MUP-u Hrvatske najavljuju kako će oštro sankcionisati saobraćajne prekršaje koji dovode do najtežih saobraćajnih nesreća.

To su vožnja nepropisnom brzinom, pod uticajem alkohola i droga, nepropisno preticanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava, vožnja neregistrovanim ili vozilom kojem je isteklo važenje dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolovozu, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna upotreba mobilnih telefona.

Posebnu pažmju usmjeriće na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, kao i na prekršaje koji utiču na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.