Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece od početka ove godine finansirao je za 16 mališana liječenje i dijagnostiku u inostranstvu, rečeno je Srni u ovom fondu.

Iz Fonda su naveli da je od početka godine najveći iznos - 291.500 evra izdvojen za kompletno šestomjesečno liječenje rijetke bolesti u Beogradu, a planirano je da se sprovodi kontinuirano.

- Trenutno stanje na računu je 11,6 miliona KM - rekli su u Fondu, te napomenuli da se sredstva Fonda solidarnosti troše isključivo za liječenje djece u inostranstvu i ni za jednu drugu namjenu.

Od početka rada, Fond solidarnosti finansirao je liječenje i dijagnostiku za 243 djece, a neka liječenja produžena su više puta, te je ukupno odobreno 351 rješenje.

Prema podacima Fonda, najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 evra za liječenje u Njemačkoj, a, osim u ovu zemlju, djeca su na liječenje u inostranstvo upućivana i u referentne zdravstvene ustanove u Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji, Turskoj, Srbiji, Velikoj Britaniji i Holandiji.

Najveći broj zahtjeva odnosi se na genetska ispitivanja, dok su na liječenje djeca upućivana zbog malignih tumora, neuroloških oboljenja, ortopedskih anomalija, kardioloških oboljenja, te teških poremećaja vida i sluha.

- Fond solidarnosti je još početkom pandemije virsa korona donio odluku da u toku trajanja vanredne situacije finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu - napomenuli su u Fondu.

Dodatni troškovi se odnose na putne troškove ili smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u Republiku Srpsku zbog ograničenja prelaska granica.

Iz Fonda su dodali da su obuhvaćeni i troškovi nabavke medicinskih sredstava ili lijekova koje preporuči zdravstvena ustanova u inostranstvu s ciljem obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

- Na ovaj način, Fond solidarnosti je nastojao da maksimalno olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme vanredne situacije uzrokovanog pandemijom i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodica da se vrate u zemlju - rekli su u Fondu.