Odgovori na ključna pitanja za zimske gume

Isto kako automobili napreduju iz generacije u generaciju tako napreduje i tehnologija izrade guma pa su današnje neusporedivo bolje nego prije. Gume su napravljene da se nose s težim i bržim automobilima s naprednijim sistemom kočenja.

Gume se razvijaju tokom cijele godine, testiranja se vrše u zimskim uslovima, u zemljama gdje je snijeg 365 dana u godini. Zimske gume su prilagođene vožnjama na temperaturama ispod 7°C.

Je li dovoljno zimi voziti samo sporije?

Ne, ispod 7 ° C vozilo s zimskim gumama će se zaustaviti 11 metara prije nego s ljetnim gumama pri kočenju na zaleđenoj cesti od samo 30 kmh. Što predstavlja veliku razliku, jer su u kritičnim situacijama čak i centimetri bitni.

Moram li voziti sporije sa zimskim gumama?

Ne, svaka guma ima index brzine koji označava do koje najviše brzine se smije voziti. Najčešće su to oznake T (190 kmh), H(210 kmh) i V(240 kmh). Bez obzira na navedenu maksimalnu brzinu, obratite pozornost na ograničenje brzine i na vremenske uslove na cesti.

Koriste li se zimske gume samo kada je snijeg na cesti?

Ne, kada je snijeg onda su zimske gume neophodne, ali su napravljene da pri niskim temperaturama čak i kad nema snijega i leda imaju puno bolja svojstva od ljetnih guma. Iz toga razloga se preporuča upotreba zimskih guma na nižim temperaturama.

Troše li se zimske gume brže od ljetnih?

Zimske gume traju isto koliko i ljetne gume. Ovisno o vašoj kilometražu, mogu trajati tri, četiri ili pet sezona. Bitno je napomenuti da zimske gume se postavljaju na auto kada se temperature spuste ispod 10°C a skidaju se kada temperature porastu i kada ne postoji mogućnost viših temperatura. Nikako nije preporučljiva vožnja zimskih guma ljeti, jer visoka temperatura štetno utiče na svojstva gume.

Zašto bih trebao imati sve 4 zimske gume?

Prema zakonu sigurnosti saobraćaja na cestama na istoj osovini moraju biti postavljene gume istog proizvođača, istog profila i dubine “ripne”. Ukoliko se na automobil postave zimske gume na prednje točkove (pretpostavimo i pogonske) a na zadnjima ostavimo ljetne, prilikom ulaska u krivinz postoji velika mogućnost zanošenja vozila a samim time i sljetanja s ceste. Kako bi se tako nešto spriječilo vozilo mora imati sve 4 zimske gume.

(Autopress.hr)