20230126125546_755801.webp

Jeste li se ikada zapitali šta bi se dogodilo sa vašim tijelom kada biste se potpuno odrekli šećera? Ništa epohalno, ali bi vam vaše tijelo bilo i više nego zahvalno.

Nije potrebno spominjati da je rafinisani beli šećer jedna od najštetnijih namirnica za naše telo. Konzumiramo ga u raznim oblicima, poput bezalkoholnih pića, kafe, čaja, sladoleda, keksa i čokolade, a osim što je prepun praznih kalorija, može uzrokovati i lošu probavu, visok nivo šećera u krvi, upale i visok krvni pritisak.

Očekujte normalniju visinu šećera u krvi

Dodani šećeri mogu uzrokovati porast visine šećera u krvi, što posebno može biti štetno za dijabetičare. Izbacivanje šećera iz ishrane može značajno poboljšati kontrolu šećera u krvi. Umjesto šećera, izberite zdrave zaslađivače, poput stevije, kako biste zasladili hranu ili piće.

Bolja probava

Za osobe koje već imaju problema sa probavom, konzumiranje dodanih šećera može doprinijeti pogoršanju stanja, te vrlo brzo možete osjetiti nadutost i možete dobiti dijareju. Kako biste ubrzali probavu, potrudite se da prestanete sa konzumacijom šećera makar na nedjelju dana. Vrlo brzo ćete uvidjeti promjene.

Bolje ćete spavati

Još jedna prednost uklanjanja šećera iz ishrane je bolji san. Ako imate naviku konzumiranja slatkih pića, posebno prije spavanja, velike su šanse da će vam se san prekidati ili nećete moći da zaspite. Prestanak konzumiranja šećera može poboljšati vaše navike spavanja.

Smršaćete

Ako namjeravate da smršate, prvo što morate da uradite je da izbacite šećer iz ishrane. Šećer sadrži prazne kalorije koje uzrokuju naglo debljanje. Ne samo bijeli šećer, morate takođe izbaciti gotovu hranu koja sadrži šeće. Dakle, čokolade, kolači, sladoled, torte... Ćao.

Vaša energija će biti veća

Ako se u posljednje vrijeme osjećate umornije nego inače, obavezno provjerite nivo šećera u krvi. Konzumacija šećera može izazvati trenutni nalet šećera, ali će vam kasnije smanjiti energiju dvostruko brže. Prelazak na zdrave zamjene za šećer doprinijeće tome da uvek budete puni energije.

(B92)