239427.jpg (244 KB)

Okružni sud u Trebinju godišnje obradi oko hiljadu predmeta, a dužina trajanja postupka je oko tri mjeseca, što ga svrstava u ekspeditivnije pravosudne institucije u BiH. Dobre rezultate bilježe i u ovoj godini. Broj predmeta iz krivičnog prava je manji nego ranije, a više je upravnih sporova koji se rješavaju pred ovim sudom.

U Okružnom sudu u Trebinju zadovoljni su rezultatima rada u 2023, koji su bolji nego prethodnih godina. Objektivna ocjena rada suda čita se iz broja osporenih presuda pred višim pravosudnim instancama. Svega četiri presude su im ukinute, što je izuetan rezultat, posebno jer u krivičnom referatu nemaju nijednu ukinutu odluku - ističe predsjednik Okružnog suda Trebinje Bojan Stević.

Godišnje se obradi oko 1.000 predmeta. Sporovi u prosjeku traju oko tri mjeseca, što je, po pravnim mjerilima, malo. Najduži predmet je iz oblasti ratnog zločina. U Palati pravde, u kojoj su smješteni uz sve pravosudne institucije, imaju odlične uslove za rad.

Ivana Savić, sekretar Okružnog suda Trebinje kaže da je ovaj sud opremljen po evropskim standardima, sva suđenja se snimaju, a imaju i mogućnost saslušavanja svjedoka putem video linka.

U Okružnom sudu omogućeno je i pružanje psihološke podrške svjedocima. Ova pomoć je prvobitno bila dostupna u predmetima ratnih zločina, a sada u svim. Praksa kaže da je ovaj vid pomoći najpotrebniji u krivičnim predmetima.

- Mi ne radimo vještačenje, nego procjenu potrebe svjedoka o podršci koja mu je neophodna da bi dao što kavlitetniji iskaz na sudu, kako bi se smanjila napetost ili trauma, jer većina ih se prvi put nalazi pred sudom i imaju mnoštvo nejasnoća - kaže psiholog iz Centra za podršku svjedocima Milena Rupar.

Okružni sud Trebinje nadležan je za osnovne sudove u Trebinju i Foči, u prvostepenim postupcima za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora veća od deset godina. Ima i nadležnost postupanja u toku istarge i nakon podizanja optužnice, i u svima upravnim sporovima.