Oluja.webp

Građani Srpske i Srbije se i ovog 4. avgusta sa tugom sećaju etničkog čišćenja srpskog naroda tokom akcije "Oluja" prije 28 godina i neće zaboraviti protjerivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vijekovima živjeli.

"Neće zaboraviti ni smrt 1.700 nevinih ljudi, kao ni više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i poslije skoro tri decenije", saopštio je Komesarijat za izbjeglice Srbije.
Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić istakao je da je u ratovima vođenim devedesetih godina prošlog vijeka u bivšoj Jugoslaviji, srpski narod morao ponovo da se brani i od ideologija koje su osmislile Jasenovac, Jadovno, Kozaru..., te da je završna ratna 1995. godina, u najvećoj mjeri, pokazala istinitost ove tvrdnje.

Nuždić je naveo da je nizom pripremnih akcija neprijatelj stvarao uslove za vojne akcije, čiji je krajnji cilj bio protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

"Uz pomoć NATO i prećutnu saglasnost Zapada, Hrvatska vojska je u maju 1995. godine napala zapadnu Slavoniju, da bi se u avgustu iste godine krenulo sa konačnim uništenjem Republike Srpske Krajine. Dakle, zločinačka akcija 'Oluja' bila je kruna plana za svođenje Srba na statističku grešku, da bi se kasnije svesrdno radilo na tome da im se spriječi povratak", ukazao je Nuždić.

Makon što je ostvarila ono što je naumila u Republici Srpskoj Krajini, rekao je Nuždić za Srnu, Hrvatska je izvršila agresiju na Republiku Srpsku, a osim podrške i sadejstva NATO, imali su saveznike i u jedinicama takozvane Armije BiH.

On je dodao da je srpsko stanovništvo u Bosanskoj Krajini neraskidivo povezano u jednu cjelinu etničkim vezama sa Srbima u nekadašnjoj Vojnoj Krajini kroz svoju vjekovnu istoriju.

"Nakon pada 13 zapadnokrajiških opština, u ljeto i jesen 1995. godine, kada je sa najkompaktnijeg srpskog etničkog prostora protjerano 120.000 ljudi, jedan narod iz dvije Krajine ponovo je doživio istu sudbinu. Etnička struktura ovih prostora je, čini se, nepovratno izmijenjena", naglasio je Nuždić.

On je naveo da brutalni zločini koji su tada počinjeni ni do danas nisu dobili sudski epilog, jer, očigledno, srpske žrtve su Haškom tribunalu, ali i ovdašnjem pravosuđu potpuno nevažne i posmatraju se, u velikoj mjeri, kao "tek sporadični incidenti".

"Zadovoljenje pravde, po svemu sudeći, 'na dugom je štapu' kada je riječ o zločinima u zapadnokrajiškim opštinama! Kako drugačije objasniti to da je Tužilaštvo BiH tek u oktobru 2018. godine podiglo optužnicu protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i šesnaest pripadnika ovog korpusa? Nakon što se godinama čekalo da Dudaković sjedne na optuženičku klupu, sada ćemo godinama valjda čekati i sudski epilog", istakao je Nuždić.

On je konstatovao da ovo suđenje od početka prate brojne kontroverze, počevši od činjenice da je Dudaković svojevremeno slobodno "vršljao" po vojnim arhivama, da je nedavno držao zapaljive govore i slao ratnohuškačke izjave, a da se niko nije "ni počešao".

"O mogućim procesima u Hrvatskoj za zločine počinjene nad Srbima, iluzorno je i govoriti", naglasio je Nuždić.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom agresije Hrvatske vojske, HVO i Armije RBiH na području zapadnokrajiških opština, u ovom periodu, stradalo je 753 civila među kojima je bilo 19 djece.

Na spisku nestalih je još 149 civila. Među stradalima je i 1.461 pripadnik Vojske Republike Srpske, dok se njih 79 još vodi kao nestalo lice. Treba imati na umu da su među njima i srpski borci koji su zarobljeni ili su se predali da bi, potom, bili ubijeni.

Prijedor ponosan što je domaćin obilježavanja Dana sjećanja

Tradicija da Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja" snažna je poruka svima da je srpski narod jedinstven i složan i da će tako biti i u buduće, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Javor je za RTRS naglasio da mu je izuzetna čast što se ove godine Dan sjećanja obilježava u Prijedoru.

"Iako je to tužan dan, ujedno je i veliki za naš grad zato što ćemo odati počast svim ljudima koji su stradali u Oluji, na Petrovačkoj cesti i Svodni", istakao je Javor.

Dodao da je sama organizacija skupa tražila veliku požrtvovanost gradskih vlasti.

"Kada u vaš grad dolazi najviše rukovodstvo Srpske i Srbije, kao i patrijarh srpski Porfirije, sve mora biti na vrhunskom nivou. Veliki broj ljudi je uključen u organizaciju kako bi sve proteklo u najboljem redu", kaže gradonačelnik.

Očekuje veliki broj građana na trgu u Prijedoru.

"Prema nekim procjenama biće 15 do 20 hiljada ljudi, što Prijedorčana, tako i iz drugih gradova. Sve je spemno i očekujem da će sve proći u najboljem redu", naglasio je Javor.

Javor istiće da je grad Prijedor među prvima koji je prihvatio izbjeglice iz Hrvatske, a zatim i iz zapadane Krajine.

"Hvala svima što su prepoznali Prijedor kao mjesto koje je pružilo ruku svim izbjeglim ljudima", rekao je Javor i pozvao sve zainteresovane da danas dođu na Trg majora Zorana Karlice gdje će u 19.00 časova biti održan Centralni događaj - zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu "Oluja", hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine.