U subotu , 25.3.2017.godine, omladina iz zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju boravila je u jednodnevnoj posjeti Trebinju.


Okosnicu njihovog izleta činio je prijem kod Njegovog Preosveštenstva Vladike Grigorija. Njega je u ime svojih kolega i idejnog tvorca i organizatora ovog putovanja, sekretara OMS Zenica, gdina Kenana Hodžića, biranim riječima pozdravila gđica Merima, ističući značaj koji vladika ima u međureligskom dijalogu u BiH, te izrazila zahvalnost što svojim primjerom ohrabruje mlade ljude na međusobnu saradnju i stvaralaštvo koje prevazilazi vjerske, nacionalne, društvene i bilo koje druge razlike.


Vladika je kroz zanimljive i duhovite priče iz svoje pastirske prakse naglasio koliko je važno proslavljati dar života i radovati mu se svakodnevno, te da je uzvišeno u svojoj vjeri pronaći snagu da stvaramo takve društvene okolnosti u kojima ima prostora za sve, naročito druge i drugačije .
Nakon toga su gosti iz Zenice, od kojih većina nikada ranije nije bila na teritoriji Zahumskohercegovačke eparhije, u pratnji svojih domaćina iz trebinjskog Odbora za međureligijsku saradnju, obišli vjerske objekte i druge kulturne spomenike. Rado su iskoristili priliku da se bliže upoznaju sa načinom života ovog podneblja kroz istorijat manastira Tvrdoš i Petropavlovo i uživaju u gostoprimstvu tamošnjih monaha i monahinja.
U kasnim poslijepodnevnim časovima napustili su grad otvorenog srca u nadi da će mu se u skorije vrijeme ponovo vratiti.
Milja Tupanjanin