Istražno vijeće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtjev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko tužilaštvo tereti za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinulo mu mjeru zabrane napuštanja teritorije Francuske.


Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelaciong suda u Kolmaru.
Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.
Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.
Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.
Haradinaj je nedjelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.
Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosljeđeni sudu u Kolmaru.
Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.
Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.
(Tanjug)