Otkrijte odličan trik za savršen roštilj
Mnogima je prva asocijacija na Praznik rada roštilj, a postoji nekoliko stvari koje su ključne za pripremu mesa - među njima izdvaja se marinada kao osnova.

Premda su ćevapi neizostavan dio prvomajskog roštilja, za pripremu piletine i drugih komada mesa potrebna vam je adekvatna marinada. Kulinarski stručnjaci ističu da vam najfiniji komadi mesa mogu propasti ukoliko ih prethodno niste marinirali.

Marinada je ono što mesu daje poseban okus i mekanost. Stoga se preporučuje da meso odstoji bar dva do tri sata prije stavljanja na roštilj, a ukoliko to učinite noć prije same pripreme rezultati će biti još bolji.

Za mariniranje meso u posudi mora biti potpuno prekriveno mješavinom, a slijedom toga je plastična vrećica najbolji odabir zbog svoje prakičnosti.

Šta treba da sadrži marinada?

Sastojci koje bi trebali koristiti za mariniranje mesa su:

- maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina (sok citrusa, ocat, vino),

- crveni ili bijeli luk

- svježe ili sušeno začinsko bilje

- so i biber.

Često se dodaju i sastojci poput senfa, soja sosa, naribane kore citrusa ili meda. Sastojke možete odabrati po želji, a potrebno ih je izmiješati te njima potom prekriti meso i ostaviti da odstoji.

Takođe, bilo da se radi o pilećim prsima, telećim kremenadlama, janjetini ili nečem drugom, ne ustručavajte se da meso dobro posolite, prenosi "Klix".

So će mesu dati neku novu dimenziju - omekšati ga, pospješiti ukus te sačuvati njegovu sočnost