Međunarodni granični prelaz Ivanica između BiH i Hrvatske danas je zvanično otvoren i značajno će doprinijeti bržem prometu putnika i robe.



Izgradnja graničnog prelaza sa četiri trake završena je za šest mjeseci, a ukupna investicija, dva miliona KM, obezbijeđena iz budžeta Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Prelaz su otvorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Miro Džakula, koji su istakli da ovaj prelaz daje evropsku dimenziju BiH.



Čović je rekao da je ovo najjužniji prelaz prema EU, izražavajući nadu da će i svi drugi prelazi ovog nivoa u BiH biti završeni u planiranom vremenu.
On je naglasio da će izgradnja modernog graničnog prelaza na teritoriji BiH biti obaveza i Hrvatskoj da u što skorije vrijeme uredi i svoj prelaz što bi doprinijelo još većem razvoju turizma i sa jedne i druge strane.
Čović je istakao da Trebinje i Ravno na ovom prelazu mogu graditi strategiju razvoja.

Džakula je rekao da prelaz zadovoljava sve standarde za ubrzanje prometa putnika, a posebno robe koja zahtijeva fito-sanitarni inspekcijski nadzor.
On je naglasio da je prelaz urađen na površini od 5.000 metara kvadratnih, u okviru prelaza postoji dio za putnički promet i dio za teretna vozila, dodajući da će na terminalu koji se nalazi uz granični prelaz biti smještene i sve inspekcijske službe.
I zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić i načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović izrazili su zadovoljstvo otvaranjem graničnog prelaza sa takvim kapacitetom i infrastrukturom, ističući da će zaživjeti u punom kapacitetu tek onda kada i Hrvatska uradi svoj prelaz.
Oni su ukazali na dosadašnji problem višečasovnog čekanja na ovim graničnim prelazima, na putu Trebinje-Dubrovnik, što je, osim turistima, posebno predstavljalo teškoću ljudima koji su zbog posla bili prinuđeni da nekoliko puta prelaze granicu.
SRNA