Na Tjentištu je danas otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci koji je devedestih godina bio potpuno devastiran.


Muzej je obnovljen sredstvima Nacionalnog parka Sutjeska čiji je menadžment uložio velike napore u sanaciji klizišta ispod centralnog spomenika u Dolini heroja kao i adaptaciju Spomen sobe s uklesanim imenima poginulih učesnika bitke, prenosi Fena.


Prema rečima direktora NP Sutjeska Dejana Pavlovića, muzej čija je obnova trajala šest meseci imaće stalnu postavku, iako je više hiljada nekadašnjih eksponata opljačkano i većina nikada nije vraćena. Obnovom muzeja memorijalni kompleks je kompletiran.


„Uspeli smo da obnovimo zgradu i da vratimo deo eksponata u izložbeni prostor. Imamo više od 400 eksponata. Pronašli smo neke eksponate, deo smo otkupili, a neke su ljudi davali dobrovoljno. Najvredniji eksponat je automat, nemački `šmajser` narodnog heroja Vlade Šegrta, učesnika bitke na Sutjesci”, objasnio je Pavlović.


Otvaranju muzeja prisustvovao je i nekadašnji direktor NP Sutjeska Nedžad Aganović koji je izrazio nadu će ulaganja u objekte na Tjentištu ovom spomeničkom kompleksu vratiti stari sjaj.


„Nekada je kroz Tjentište prolazilo 45 autobuskih linija i zapošljavali smo 384 osobe. Kada se komunikacijski povežu primorje i unutrašnjost zemlje onda je sve moguće”, rekao je Aganović.


Akademski vajar Miodrag Živković, autor spomenika Bitke na Sutjesci, izrazio je zadovoljstvo brzom sanacijom klizišta koje je pretilo spomeniku i spomen-kosturnici.


„Spomenik izgleda savršeno i treba ga održavati. Kada se spomenik premaže odgovarajućim preparatom, on može da bude čist 30-ak godina jer od takvog je materijala”, naveo je Živković, prenosi Tanjug.


Otvaranje Muzeja Bitke na Sutjesci značajno će doprineti turističkoj ponudi NP Sutjeska koji godišnje poseti više od 100 hiljada turista.


Izvor Politika