Ove namirnice su prijatelji dobrog metabolizma

Poznato je da pojedine namirnice blagotvorno djeluju na organizam, od toga da imaju moć da očiste krvne sudove i jetru i potpomognu varenje, do toga da mogu da pomognu u odlaganju starenja i boljoj liniji.

Nutricionisti tvrde da postoji šest namirnica koje su naročito djelotvorne za ubrzavanje metabolizma i sagorijevanja masti.

Nemasno meso

Za probavu proteina potrebno je više vremena nego za probavu masti i ugljenih hidrata. Zato nutricionisti preporučuju da u ishranu uvedete piletinu, ćuretinu i ribu, a da isključite ili svedete na minimum crvena i masna mesa.

Stručnjaci za ishranu tvrde da proteini mogu da povećaju sagorijevanje kalorija poslije obroka za čak 35 odsto.

Mahunarke

Pasulj, boranija i druge mahunarke odličan su izvor bjelančevina, a uz to su i bogate vlaknima. Tijelo troši dosta energije kada razgrađuje vlakna i proteine, a to ubrzava metabolizam.

Primjera radi, visok sadržaj vlakana u pasulju ili boraniji pomaže i u održavanju stabilnog nivoa šećara u krvi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su još jedan odličan izvor proteina i vlakana. Nutricionisti kažu da ljudi koji redovno jedu orahe, lješnike i posebno bademe imaju manji rizik od rezistencije na insulin i manji obim struka od onih koji ih "bježe" od orašastih plodova, smatrajući da su kalorični jer sadrže mnogo masnoća.

Naime, orašastim plodovima potrebno je duže vrijeme da se razgrade, što ih čini boljim za metabolizam.

Žitarice od cijelog zrna

Žitarice od cijelog zrna pune su složenih ugljenih hidrata, za koje je tijelu potrebno mnogo vremena da ih razgradi. Strčnjaci za ishranu tvrde da konzumiranje ovakvih žitarica povećava potrošnju energije poslije obroka do 50 odsto više nego kada jedete prerađenu hranu.

Hrana sa složenim ugljenim hidratima ima više hranljivih sastojaka, naročito vitamina B koji igra veliku ulogu u pretvaranju hrane u energiju.

Probiotici kao hrana

Fermentisana hrana poput jogurta, kefira i kiselog kupusa pomaže povećanju broja dobrih bakterija u crijevima. Ove bakterije su odgovorne za probavu, a ujedno povoljno utiču na ubrzanje metabolizma.

Kofein

Kofein je snažan stimulans poznat po tome što pomaže da se probudimo i što ubrzava metabolizam. Djeluje tako što blokira neurotransmiter adenozin, zbog čega drugi neurotransmiteri oslobađaju više dopamina i norepinefrina.

To pomaže da se osjećamo budni i puni energije. Konačno, vjerovatno ste i sami primijetili da poslije popijene šoljice kafe ne osjećate glad barem sat vremena.

(Telegraf.rs)