20230113094533_753703.webp

Otkrivamo vam četiri naučno dokazane zdravstvene prednosti badema i jednostavn način da ih uključite u svoju ishranu.

Bademi su hranljivi

Porcija badema, otprilike četvrtina šoljice ili 23 cijela orašasta ploda je bogata mastima koje su zdrave za srce, plus 6 grama biljnih proteina i 4 grama vlakana, pola vaše dnevne vrijednosti vitamina E i 20% magnezijuma, i vitamini B grupe B i nešto kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Vitamin E je antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja koja dovode do preranog starenja i bolesti. Pored toga, podržava imunitet, smanjuje upale, promoviše vazodilataciju radi poboljšanja protoka krvi i povezan je sa zaštitom od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu bolest.

Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga, regulisanju raspoloženja, sna, šećera u krvi i krvnog pritiska. Svi hranljivi sastojci koji se nalaze u bademima pomažu u poboljšanju gustine kostiju.

Bademi su bogati antioksidansima

Bademi su vrijedan izvor antioksidanata, a njihova najveća koncentracija nalazi se u smeđoj koži oraha. U jednoj studiji koju je delimično finansirao Odbor za bademe iz Kalifornije, istraživači su primjetili smanjenje biomarkera oksidativnog stresa u krvi za 27% kod muškaraca i žena koji su konzumirali 70 grama badema dnevno tokom jednog mjeseca.

Oksidativni stres je razlika između proizvodnje opasnih slobodnih radikala i sposobnosti tijela da neutrališe njihove negativne efekte. Prema naučnicima, pozitivan rezultat je postignut zahvaljujući antioksidansima iz badema.

Bademi poboljšavaju varenje

I sirovi i pečeni bademi su prebiotici, što znači da se hrane korisnim bakterijama za varenje koje poboljšavaju imunitet i mentalno zdravlje, kao i smanjuju upale. Nedavno je sprovedena studija u kojoj su učenici nasumično dobijali grickalicu od badema ili krekere.

Nakon osam nedelja, studenti koji su konzumirali badem vidjeli su važne promene u sastavu mikrobioma, uključujući smanjenje patogenih bakterija i povećanje bakterijske raznovrsnosti, povezane sa korisnim efektima, uključujući kontrolu težine, funkciju insulina, regulaciju holesterola i smanjenje upale.

Bademi podržavaju zdravlje srca

Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, bademi štite srce. Orašasti plodovi podržavaju ili povećavaju dobar HDL holesterol dok snižavaju loš LDL holesterol.

Bademi i drugi orasi pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju vaskularne funkcije, što znači da pomažu krvnim sudovima da se opuste i smanjuju ukočenost arterija.

U jednoj studiji, ljudi sa visokim holesterolom podijeljeni su u dvije grupe, stavljeni na dijetu za snižavanje holesterola i nasumično su podijelili ili 43 grama badema ili muffine bez oraha sa istim sadržajem kalorija.

Poslije dvije nedjelje, oni koji su jeli orašaste plodove imali su niži nivo LDL-a, dok je HDL ostao nepromijenjen, a smanjio se masnoća u struku i kukovima.

(NovostiMagazin)