hitna-trebinje.jpg (221 KB)

Nagle promjene temperature vazduha, kao što se ove godine desilo, uvijek predstavljaju stresnu reakciju za organizam, naročito za hronične bolesnike, pa je neophodno izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i unositi dovoljno tečnosti, izjavio je Srni načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju Marko Paovica.

"Isto tako nezgodne su promjene temperature i tokom dana, kad se iz klimatizovanih prostorija izađe na sunce, odnosno više temperature, povećava se znojenje, gubitak tečnosti, tako da je i na to potrebno obratiti pažnju", rekao je Paovica.

On je dodao da se proteklih dana u Službu Hitne medicinske pomoći u Trebinju javilo nekoliko pacijenata sa glavoboljom, mučninom i sličnim simptomima, ali nije zabilježen veći broj pacijenata sa simptomima toplotnog udara ili sunčanice.

Paovica je dodao da je riječ o nekoliko djece, ali i odraslih sa ovakvim simptomima, što bi se moglo povezati sa toplim vremenom, odnosno toplotnim udarom, ali je moguće da je riječ i o virozi.

Prema njegovim riječima, u periodu visokih temperatura vazduha, ne treba izlaziti napolje između 10 i 16 časova, kada je temperatura najviša, ali i zračenje sunca.

"Potrebno je unositi dovoljno tečnosti i elektrolita, odnosno soli, u organizam. Svi simptomi koji su vezani za sunčanicu i toplotni udar su slični, a to su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, glavobolja, do najtežih oblika kao što je gubitak svijesti", rekao je Paovica.

On je napomenuo da, kad se posumnja da je toplotni udar razlog tegoba koje su nastale, osobu potrebno smjestiti u hladovinu, dati dosta tečnosti, a u slučajevima težih stanja obavezno dovesti pacijenta u Hitnu pomoć.