Duško Perović - Foto: SRNA
Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović rekao je u intervjuu za Glas Srpske da Republika Srpska namjerava da nabavi milion komada ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik pet", koja bi već do kraja godine trebalo da bude dostupna stanovništvu.

- U ime Predstavništva uputio sam zahtjev na adrese tri proizvođača vakcine, jedan od njih je onaj koji je prvi saopštio da je razradio vakcinu. Razgovarao sam sam sa njihovim rukovodstvom i poslao zvaničan zahtjev u ime Republike Srpske da smo zainteresovani da dobijemo vakcinu kada ona bude sertifikovana. Osim toga, i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković poslao je zvaničan dopis preko Ambasade Ruske Federacije u BiH. Premijer je rekao da bi milion komada vakcine za početak bilo dovoljno - rekao je Perović.

Perović je i u Jutarnjem programu naše televizije govorio o ruskoj vakcini. Podsjetio je da je Srpska stala u red za ovu vakcinu, navodeći da, prema informacijama sa kojima je upoznat, rusku vakcinu možemo očekivati do kraja godine.

Perović je rekao da je u nezvaničnim razgovorima dobio informaciju da se vakcina razrađuje u pravcu da imunitet onoga koji je primi traje što duže.

- Čekamo te rezultate da vidimo koliko će trajati imunitet, godinu, dvije ili možda duže - rekao je on.

VIDEO