Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANJUG
Poslije tri i po mjeseca pauze u pregovorima Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji, glavni pregovarači jedne i druge strane sastaće se sutra u Briselu.

Razgovore će voditi direktor kancelarije za KiM Petar Petković i zamjenik premijera takozvanog Kosova Besnik Bisljimi.

Posljednji put dvojica pregovarača u Briselu su se sastali još 16. novembra, govorilo se o nestalima, energetici i o slobodi kretanja.

Petković kaže da posljednjih šest mjeseci Priština pokušava da dijalog dovede do apsurda.

- Kada nemate direktne razgovore imate incidente na terenu. Insistiraćemo na formiranju ZSO koja treba da obezbijedi kolektivna prava Srbima koji žive na KiM - rekao je Petković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Od početka ove godine zabilježeno je tri puta više incidenata nego prošle godine za isti period, a 2021. godina bila je obilježena rekordnim brojem napada na Srbe i etnički motivisanim incidentima.

Visoki Dečani ponovo su na dnevnom redu privremenih prištinskih institucija, i dalje se odbija da se vrati 24 hektara zemljišta manastiru.

- Prištini kada treba pozivaju se na Ustavni sud a kada ne, kao na primjer o Dečanima, onda im to ne odgovara i negiraju odluke njihove najviše pravne instance - objašnjava direktor kancelarije za KiM.

Petković kaže da su sve vrijeme u kontaktu i sa episkopom raško-prizrenskim i sa igumanom manastira jer je riječ o negiranju postojanja samog manastira.

- Nije slučajno da je manastir nestao i sa Gugl mape. Da nema KFOR-a da štiti manastir, on ne bi postojao. Samo od početka godine imamamo 23 napada na naše ljude. Antisrpska retorika Kurtija generiše nasilje i zato nam je potrebna ZSO. U Briselu ćemo razgovarati i o nestalim, o pravosuđu ali i o izborima 3. aprila jer oni moraju da budu održani i na KiM - rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da Beograd želi mir i normalizaciju odnosa sa Prištinom ali da je za dijalog potrebno dvoje.

- I u vrijeme izborne kampanje mi idemo u Brisel za razliku od Aljbina Kurtija. Mi nemamo taj problem jer govorimo istinu. Sužen nam je manevarski prostor, ali moramo da se borimo za bolji život naših građana - rekao je Petković.

Kurti je u Minhenu razgovarao sa evropskim predstavnikom i izaslanikom Boreljom i Lajčakom i jednom i drugom je prenio da je spreman za sastanak sa Vučićem, ali i da se "dvije strane fokusiraju na međusobno priznanje".

- Kurtiju, iako je čedo zapadnih mentora, više niko ne vjeruje. On je odbio da potpiše tri dokumenta oko bazičnih stvari. Važno je da razgovramo, da riješimo pitanje nestalih, ali to nije političko pitanje, kako Kurti to želi da predstavi, već prije svega humanitarno. Porodice još uvijek čekaju da saznaju sudbinu svojih bližnjih - rekao je Petković za RTS.