Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević istakao je da je Vlada Srpske imala pravovremeni ekonomski odgovor na prvi udar krize izazvane pandemijom virusa korona, te naglasio da Ministarstvo konstantno radi na pronalasku najboljih rješenja za privredu i to u direktnoj saradnji sa privrednicima.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS

Taj odgovor, napomenuo je Petričević, uključuje različite poreske olakšice, subvencije, moratorijume na kredite, pomoć radnicima i poslodavcima u vidu uplate poreza, doprinosa i najniže plate, te ostalim rješenjima kojima Vlada nastoji da rastereti privredu.

- Zahvaljujući ovim mjerama, koje do sada uključuju više od 100 miliona KM iz fondova za podršku realnom sektoru, sačuvana su mnoga radna mjesta i to potvrđuju ne samo podaci o broju otpuštenih radnika već i povratne informacije koje dobijamo od većine poslodavaca - rekao je Petričević za "Euro blic".

Petričević je naglasio da Ministarstvo konstantno radi na pronalasku najboljih rješenja za privredu i to u direktnoj saradnji sa privrednicima.

On je naveo da je problem koji zajednički uviđaju taj da mnogi privredni subjekti zavise od izvoza u zemlje koje bilježe najveći pad privrednih aktivnosti, a to se prvenstveno odnosi na Sloveniju, Italiju i Njemačku.

- Činjenica je da su predviđanja na početku pandemije bila optimističnija, jer se vjerovalo da će se dolaskom ljeta, popuštanjem epidemioloških mjera i otvaranjem privrednih tokova, stvari vratiti na staro - napomenuo je Petričević.

Petričević je naveo da je sada, četiri mjeseca kasnije, očigledno da je situacija i ovdje i u Evropi podjednako ozbiljna, pa će samim tim period za stabilizaciju i ekonomski oporavak biti duži.

Petričević je napomenuo da su u pripremi dva zakonska rješenja, o društvenom preduzetništvu i slobodnim zonama.

- Zakon o društvenom preduzetništvu će prvi put regulisati poslovanje pravnih lica kojima osnovni cilj nije profit već pomoć ranjivim grupama koje u postojećim uslovima teže dolaze do posla - objasnio je Petričević.

On je dodao da su takonom predviđene određene olakšice za vlasnike, koji će na kraju godine moći da zadrže 50 odsto dobiti, a drugih 50 odsto reinvestirati ili usmjeriti u humanitarne svrhe.