Srpska pravoslavna crkvena opština Blagaj organizovaće na praznik Bogojavljenje, 19. januara, plivanje za Časni krst.



Iz crkvene opštine najavljeno je da će liturgija na Bogojavljenje biti služena u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju od 9.00 časova, a u 10.00 časova biće obavljeno vodoosveštanje.
Nakon toga je predviđeno okupljanje u Društvenom domu u mostarskom naselju Ortiješ u 10.45 časova, te izlazak na rijeku Neretvu, gdje će u 11.00 časova početi plivanje za Časni krst.
U Društvenom domu u Ortiješu nakon plivanja predviđeno je posluženje, te uručivanje zlatnika pobjedniku i zahvalnice učesnicima.
Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na rijeci Neretvi, u mostarskom naselju Ortiješ.

Pet hrabrih mladića iz naselja Ortiješ zaplivalo je u hladnoj Neretvi, a prvi je do Bogojavljenskog krsta tada doplivao Đorđe Medan, koji je golman u Fudbalskom klubu "Zrinjski".
Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.
Na ovaj praznik u hramovima se osveštava vodica, koja se smatra ljekovitom, a jedan od običaja je i plivanje za Časnim krstom.
SRNA