Počinje jesen: Doba tople čokolade, pečenog kestena, žutog lišća...

Jesen je kao smiješak, pun značenja, a tajanstven, preko cijele zemlje.

Tada krv oboji moj pogled, niknu žudnje duboke kao bezdani i stare kao svijet - i pred ovim očima porastu zagonetni oblici ženskog tijela do nemile veličine i kobnih simbola nečeg većeg, opojnog, smrtonosnog..., zapisao je veliki Ivo Andrić o jeseni.

Temperature su postepeno sve niže, lišće počinje opadati, biramo pletiva i udobne kardigane... jesen stiže, a smjena godišnjih doba, ljeta i jeseni, ove godine desiće se večeras u 21.20.

Teško je reći nešto novo o jeseni, a da to niste čuli, učili, čitali, a najviše - osjetili. Najkraće rečeno, jesen je jedno od četiri godišnja doba, a njen prvi dan pada na takozvanu ravnodnevnicu, kada noć i obdanica jednako traju. Tačan datum ravnodnevnica može da osciluje jedan dan u zavisnosti od godine, a razlog je što tropska godina traje šest sati duže od neprestupne kalendarske godine.

Od šarolikih krajolika, prirode, pejzaža do planiranja dekoracije koja će divno preslikati ovo godišnje doba i u našem kutku, postoji mnoštvo razloga zašto je jesen jedno od omiljenijih godišnjhi doba.

Priroda i palete boja

Ovo je vjerovatno jedan od glavnih razloga zašto mnogi toliko vole jesen. Gdje god pogledate, prelijepo je jer s promjenom lišća na drveću u prekrasne nijanse crvene, žute i narančaste, boje u ovo doba godine čine fotografije savršene za razglednice. Bilo da želite osjetiti škripanje lišća pod nogama ili jednostavno odmarati u pogledu na boje, jesen je idealna za svakodnevnu šetnju.

Noći uz tople napitke

Iako je u prohladnijim danima istraživanje divnih lokacija u Bosni i Hercegovini odlična ideja, jednostavno nema ništa bolje od povratka u topli kutak naše oaze. Toplina doma i topla čokolada i čajevi dobitna su kombinacija za uživanje tokom jesenjih večeri. Ako ipak želite čitav ambijent podići na veći nivo, mnoge vikendice na planini imaju kamine koji će biti savršeni za romantičan odmor.

Udobna odjeća

Nema ništa bolje od uskakanja u omiljeno pletivo ili ušuškavanje u topli kardigan. Zagrijte se toplim šeširima i šalovima, igrajte se kariranim detaljima prije nego što udahnete svježi jesenski vazduh.

Bundeva, kesten i začini

Jesen je odličan pokazatelj da, kada je u pitanju gourmet strana priče, nudi mnoštvo opcija. Kako dani postaju hladniji, tražimo način da se zagrijemo, a jedan od omiljenih načina svakako su ukusne čorbice od bundeve, koje prate začinski mirisi poput đumbira, ili za slatki zalogaj puding s cimetom. Takođe, miris tek pečenog kestenja doslovno osjetimo u vazduhu i jedan je od najdražih vjesnika jeseni.