Džo Bajden (foto: AP Photo / Andrew Harnik, Pool) -
Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin podnijela je američkom Kongresu tri rezolucije za impičment predsjednika SAD Džoa Bajdena, između ostalog i zbog situacije u Avganistanu.

Tejlor Grin obrazložila je kako je podnijela rezolucije za opoziv američkog predsjednika, zbog "zanemarivanja dužnosti u Avganistanu", „kršenja imigracionih zakona i izazivanja bezbjednosne krize na južnoj granici" i "uzurpiranja nadležnosti Kongresa ignorisanjem odluka Vrhovnog suda".

Kongresmenka u rezolucijama optužuje Bajdena da je "zanemario dužnost", jer nije uspio da "obezbijedi izvlačenje na hiljade američkih civila i avganistanskih saveznika" kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, te da je "naoružao neprijatelje" ostavljajući američku vojnu opremu u Avganistanu, prenosi Foks njuz.

- Za samo sedam mjeseci, Džo Bajden je doveo do toga da Amerika izgubi poštovanje cijelog sveijta. Dokazi su jasni i njegovi potezi su toliko nečuveni da mora biti opozvan - saopštila je Grin.

Republikanci su pojačali kritike Bajdena poslije uspjeha talibana u Avganistanu. Prethodno je republikanski senator Lindzi Grejem rekao da "predsjednik zaslužuje da bude opozvan ukoliko bilo koji Amerikanac ili Avganistanac koji je pomagao američkim snagama bude ostavljen u Avganistanu poslije povlačenja američke vojske".

Rezolucija za impičment koju je podnijela Mardžori Tejlor Grin teško da može da bude usvojena u Kongresu, navodi Foks njuz, dok iz Beijle kuće nisu reagovali na njen prijedlog.