Praznik rada je za 12. 719 nezaposlenih sa područja trebinjske filijale Zavoda za zapoljšavanje, običan dan, neradni kao i prethodni. I dok neki čekaju bilo kakvu, drugi bolju ponudu ili određeno radno mjesto, ima i onih koji su odlučili iskoristiti znanje i podršku institucija Republike Srpske i pokrenuti vlastiti biznis. Ženska preduzimljivost bila je adut više da se od ideje dođe do sigurnog posla.


Cmiljana Galanos, diplomirana inženjerka menadžmenta, nakon višegodišnjeg čekanja na Birou, okrenula je novi list. Umijeće da pravi torte i kolače, od malog hobija, uz bespovratna sredstava za samozapošljavanje, preraslo je u pravi posao. Poslasticama uljepšava posebne prilike klijenata,kojih je svakim danom sve više. Bez podrške Zavoda za zapošljavanje, priznaje, ne bi uspjela.
"Bila sam u kućnoj radinosti, naporno je, dosta se radi ali smo zadovoljni, nama je to značilo,jednostavno nismo mogli skupiti dovoljno, trebala su sredstva osim zarade da bi prešli na veći nivo", kaže Cmiljana Galanos iz Torte i kolači "Galanos" u Trebinju.
I Sandra Samardžić iz Bileće više ne broji dane provedene ne evidenciji za nezaposlene. Sa deset prstiju, za šivaćom mašinom stvara sigurnu budućnost. Posao krojačice je oduvijek željela, a novčana podrška, u pravom trenutku od presudnog je značaja.
"Ja se bavim ovim poslom 15 tak godina, želim da registrujem radnju i svoj zanat, trebaju mi neka sredstva za dodatnu opremu i radni prostor, mnogo znači podrška ", rekla je Sandra Samardžić iz Krojačkog salona "Sandra" u Bileći.
Podršku ženama koje su već počele neku djelatnost, ali i onima koje ne znaju kako od ideje do sigurnog biznisa, podršku pruža i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske. Dodatni vjetar u leđa imaće žene iz nerazvijenih opština, što kroz različite obuke, što kroz novčana sredstva.
" Postoji veliki broj poslovnih ideja mogle da budu uz manju podršku da zažive, sa druge strane nastavak obuke nakon mjesec dana izrada plana agencija će finansirati tri najbolja biznis plana" naveo je Dejan Šešlija, samostalni stručni saradnik Agencija za mala i srednja preduzeća.
" Žene se veoma interesuju, samo im treba podrška, došli smo sa ciljem da se odrade projekti da se žene uključe u proces izrade biznis plana i svega potrebnog" rekao je Bojan Likić iz Agencije za mala i srednja preduzeća opštine Ljubinje.
Ženska preduzimljivost, intuicija, umijeće, posebno u uslužnim djelatnostima, uz sistemsku podršku institucija Republike Srpske vode ka uspjehu. Nije lako, ali je moguće stići do posla, sigurnih prihoda, a onda je ljepši i zasluženi odmor za Praznik rada.


RTRS