Pojavio se zvuk lupanja u potrazi za nestalom podmornicom

Zvukovi lupanja otkriveni su u masovnoj potrazi za nestalom podmornicom Titan jer se prijatelji istraživača plaše da petorici zaglavljenih na brodu ističe vrijeme - dok sat otkucava kako bi pronašli podmornicu prije nego što sutra ostane bez vazduha.

Titan je izgubio komunikaciju s turoperatorima u nedjelju dok je bio oko 435 milja južno od Sent Džons Njufaundlanda tokom putovanja prema krhotini Titanika kraj obale Kanade.

Na brodu je petero ljudi, uključujući britanskog milijardera avanturistu Hamiša Hardinga, a u utorak je američka obalska straža procijenila da je podmornici ostalo nešto više od 40 sati vazduha.

Otkriće je podstaklo nove nade da su putnici još uvijek živi i da bi mogli udarati o bok podmornici tako da ih se može detektovati na sonaru. Ali na 12.500 stopa - gotovo dvije i po milje - ispod površine, i s vjerovatno samo dva plovila na Zemlji koja ih mogu spasiti, vrijeme ističe da se pronađu.

U srceparajućoj molbi danas, jedan od bliskih prijatelja gospodina Hardinga, Džanik Mikelsen upozorio je da "gubimo vrijeme".

Uspaničeni prijatelj jutros je rekao programu "BBC Radija 4 Today": "Nervozan sam. Muka mi je od napetosti. Prestravljen sam, tjeskoban sam. Trenutno ne spavam. Samo se nadam dobrim vijestima. Svaka sekunda, svaka minuta čini se kao sati", prenosi "DailyMail".