Spomenik američkom glumcu, dobitniku Oskara i nekadašnjem predsjedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu (Mladenu Sekuloviću), otkriven je ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.


Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je spomenik, djelo vajara Zdravka Joksimovića, obilježje koje će uvijek podsjećati na Maldena, "jednog od najtalentovanijih glumaca" ne samo svoje generacije i koji je uloge koje je tumačio "učinio besmrtnim".


On je podsjetio da je Malden 1951. godine dobio Oskara za ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja", da je 1954. ponovo nominovan za tu nagradu i da je jedini film koji je Malden snimio u Jugoslaviji bio "Suton" u režiji Gorana Paskaljevića.


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Malden bio "Amerikanac odan srpskoj zajednici".


"Karl Malden je priča o ostvarenom američkom snu koji su sanjali mnogi, a doživeli neki", rekao je Vukosavljević.


Ćerke Karla Maldena zajedno su se obratile video porukom na otkrivanju spomenika i poručile kako im je velika počast što njihov otac dobija spomenik u Beogradu.


"Njegovo srpsko porijeklo mu je mnogo značilo i bio bi počastvovan. Hvala svim ljudima u Beogradu", poručile su ćerke Karla Maldena.


I glumac Majkl Daglas obratio se video-porukom, naglašavajući da je Malden bio njegov mentor, da je od njega naučio sve, da je to bio čovek "sa izraženom radnom etikom" i da je bio "veliki, veliki čovek".

Ambasador SAD Kajl Skat rekao je da je porodica naučila Maldena da voli svoji srpsko porijeklo i da je on predstavljao najbolje vrijednosti Srbije i SAD. Skat je na otkrivanju spomenika podijelio i podatak da je Maldena veoma volio u ulozi detektiva u seriji "Ulice San Franciska" i dodao da je Malden volio da svoje ime i prezime Mladen Sekulović "ubacuje" u filmove i serije u kojima je igrao.


Za premijerku Srbije Anu Brnabić spomenik Karlu Maldenu pokazuje kako je Srbija "ponekad nedovoljno zahvalna" i koliko malo zna o ljudima koji su "najbolji ambasadori Srbije u inostranstvu".


Ona je najavila i da će za 2019. godinu Vlada Srbije obezbjediti više novca za Filmski centar Srbije i da će uložiti oko 20 miliona u projekte kulture.


Izvor: N1