Dosad je postavljeno ukupno 50.818 velikih porodičnih šatora za smještaj žrtava zemljotresa.

Jedno od šatorskih naselja je postavljeno na stadionu u Kahramanmarasu.

“Također, ukupan broj osoblja za traganje i spašavanje u regionu koji se sastoji od osoblja AFAD-a, Žandarmerije, Ministarstva odbrane, Vatrogasnih brigada, Ministarstva obrazovanja, nevladinih organizacija i volontera iznosi 79.110. Na područje pogođeno zemljotresima upućeno je i 5.309 ljudi koji su došli u pomoć iz drugih država”, navodi se u saopćenju.

Ukupno 5.402 vozila – bagera, šlepera, dizalica, buldožera, kamiona, kamiona za vodu, prikolica i drugih vozila, otpremljeno je u pogođena područja.

“Ukupno deset brodova – devet brodova Komande mornaričkih snaga i jedan brod Komande obalske straže, poslani su u regiju u svrhu transporta osoblja, materijala i evakuacije”, objavio je AFAD.

Najmanje 7.108 osoba je poginulo, a 40.910 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.