Kao i svaki put, i ovi izbori se odvijaju u uslovima povećanih tenzija i uz pitanje koje visi u vazduhu, na koji će način ovaj put vladajuća DPS da omete slobodno i masovno izjašnjavanje građana o budućnosti svoje države, kazao je u izjavi za IN4S, sociolog Ilija Malović.

Od samog početka kampanje, po njegovim riječima, bilo je jasno da izbori u Crnoj Gori neće biti praznik demokratije već teška borba protiv stalnih sabotaža koje vlast sprovodi etiketirajući neistomišljenike. Osećaj straha, tenzija, društvene panike i sukoba prate svake izbore u Crnoj Gori.
Očigledno je bilo da je crnogorska vlast priču o ugroženosti države stavila kao glavni oslonac svoje predizborne kampanje.

Sve ostale priče koje bi mogle da budu prezentovane crnogorskoj javnosti od strane DPS-a već odavno su politički potrošene. U lažna obećanja i velike priče o boljem životu, ekonomskom razvoju, stranim investicijama, društvenom prosperitetu, elitnom turizmu, više niko ne veruje.

„Umesto prosperiteta, nastavilo se ekonomsko propadanje, kriminalizacija društva, stalno povećavanje javnog duga.
Ključ ovih izbora drže siromašni i obespravljeni, ali uporni glasači vladajuće partije, građani koji nemaju ni jedan ekonomski, politički ili društveni interes da podržavaju vlast, ali iz različitih razloga to i dalje čine“, istakao je Malović i dodao:

Nezadovoljstvo se proširilo po svim društvenim slojevima crnogorskog stanovništva, kroz sve društvene grupe, uvuklo se duboko i među pripadnike i glasače vladajuće partije. Sad je i njima jasno da prosta promena državnog oblika ne može da donese niži nivo korupcije, razvijenost demokratskih institucija, ili stepen prisustva radne etike. Takođe, očigledno je da režim kao mehanizme amortizacije nezadovoljstva građana uporno koristi društvenu paniku i tenzije.

Društvene promene su neophodne pošto vlast nema šta da ponudi sem konstantnog mrcvarenja društva nacionalnim trvenjima, lošim političkim odlukama, paternalističkim odnosom prema građanima, ocijenio je Malović.

Vlast, kako ocjenjuje sociolog, će uraditi sve da lažira i ove izbore, da opoziciono orijentisana većina ne dobije mogućnost da zauzme polige državne uprave i pokrene društvenu reformu.

Pad sa vlasti DPSa značio bi polaganje računa građanima za višedecenijsku vladavinu, ali i surovo otrežnjenje za uporne birače ove partije. Vladajuća elita želi da izbegne stanje ogromnog razočarenja, stanje gdje stanovništvo koje ih je glasalo gleda iza sebe i vidi da nema ništa od obećanja i nadanja. Ovo je težak, ali neophodan korak za ozdravljenje crnogorskog društva.

Da li je većina građana prihvatila da je prioritet crnogorskog društva pomirenje, tolerancija i pošten rad, umesto državne crkve i etnoprovincijalizma, pokazaće današnji kraj dan i rezultati izbora, siguran je Malović.