Doručak za mršavljenje: Namirnica s kojom se gubi dvostruko više kilograma

Britanski naučnici došli su do zaključka, skeniranjem mozga ljudi koji "preskaču" doručak, da osobe koje ne doručkuju kasnije tokom dana traže masniju, kaloričniju hranu.

Ispitivanjem 21 osobe zaključeno je da mozak više privlači hrana ukoliko je doručak preskočen i da te osobe onda više jedu za ručak, prenosi BBC.

Naučnici upozoravaju da preskakanje obroka otežava dijete jer osobe onda uvijek traže - i uzimaju - kaloričniju hranu, a nutricionisti tvrde da je doručak bitan u dijetama jer ublažava apetit tokom dana.

Ispitanicima koji su svi normalne težine u dva navrata prikazane su fotografije kalorične hrane - kada su doručkovali i kada su preskočili doručak. Rezultati magnetne rezonance pokazali su da je mozak bio "naklonjeniji" kaloričnoj hrani u danu kada nisu doručkovali.

Gladovanje čini ljude gladnijim

Kada je ispitanicima ponuđen ručak, na dan kada su preskočili doručak, ispitanici su jeli za petinu više kalorija nego obično. Toni Goldson sa Imperijal koledža u Londonu rekao je da je studija pokazala da "gladovanje čini ljude gladnijim i pojačava zavodljivost kalorične hrane i utiče na količinu hrane koja se pojede".

Nutricionista Ketrin Henki sa Univerziteta Glazgov rekla je da je istraživanje pokazalo da doručak "umanjuje apetit", jer stabiliše nivo šećera u krvi. Naučnici su najavili da će sličnu studiju sprovesti među gojaznim ispitanicima, kako bi vidjeli da li i njihov mozak slično reaguje, prenosi Magazin.