Banjaluka: Konferencija "Turizam razvojna šansa" - Foto: RTRS
U narednih pet godina Republika Srpska bi trebalo da postane jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na zapadnom Balkanu, što predstavlja viziju u sprovođenju Strategije razvoja turizma 2022-2027.

Povodom toga, u Banjaluci je održana konferencija "Turizam razvojna šansa Republike Srpske", koju je organizovala Unija udruženja poslodavaca u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Srpske uz podršku USAID-a.

I ove godine, Vlada Srpske je kao pomoć domaćem turizmu obezbijedila novi paket vaučera za turističke destinacije u Srpskoj.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je da su brojni privrednici zainteresovani za projekat turističkih vaučera i nada se da će biti dostignut broj od 98 privrednika i 28 turističkih agencija, koji su učestvovali u prethodnom projektu.

- Nadam se da će i ove godine biti dobar odziv i da će građani na svim destinacijama u Srpskoj moći da iskoriste turističke vaučere - rekla je Gašićeva.

Ona je naglasila da se uredbom, koju je nedavno usvojila Vlada Srpske, ne mijenja koncept turističkih vaučera.

Gašićeva je rekla da će vaučere biti moguće iskoristiti od 1. jula do 30. oktobra, te da će svi punoljetni građani Srpske i distrikta Brčko moći da ih iskoriste na svim destinacijama u Srpskoj, van svog prebivališta.

- Nakon objave konkursa svi privredni subjekti koji se bave uslugom smještaja moći će da se prijave resornom ministarstvu. Biće upisani u registar koji će biti objavljen na stranici Ministarstva trgovine i turizma - rekla je Gašićeva.