rsz_unnamed_9.jpg

Sve zemlje regije, pa i Republika Srspka, pripremaju se uveliko za početak ljetnje turističke sezone, dok im najveću glavobolju zadaje nedostatak radne snage.

Nije nepoznanica da Hrtvatska ovaj problem riješava uvozom radne snage, te da ima između 2.000 2.500 Trebinjaca, koji rade u Dubrovniku. Dok dubrovački ugostitelji su zadovoljni prethodnom sezonom i najavljuju još uspješniju predstojeću, s problemom odliva radne snage suočavaju se svi ugostitelji u Trebinju.

A šta je zapravo navelo naše sugrađane da napuste svoje domove, kako bi zaradili koru hljeba u drugoj državi?

Đorđe, koji radi kao šanker u jednom dubrovačkom pabu, ističe da mu je ovo četvrta sezona da radi, te da je prezadovoljan uslovima koje su mu ponudili.

,, Od smještaja, hrane, radne dozvole do plate, sve mi je obezbjeđeno. Ovu zimu sam ostao da radim u Dubovniku. Kada ću stvarati, ako ne sada kada sam mlad. Platu koju zarađujem ovde, ne bi mogao niko da mi ponuditi u Trebinju. Opet kad imam slobodno upalim auto i za pola sata sam kući sa svojom porodicom’’ sa zadovolstvom objašnjava Đorđe.

Marija, koja svaki dan putuje u Dubrovnik, kaže je da joj gužva na granici i ustajanje ranije ne predstavlja problem, jer zna za šta radi.

,, Nije mi problem da ustanem ranije i putujem svaki dan. Bude dana kada čekamo dugo na granici, ali na kraju dana, isplati se. Četiri sata očistim jedan klub i ponovo imam slobodno vrijeme, a platu koju imam, ne bi mogla u Trebinju da dobijem ni za 12 sati rada’’ naglašava Marija.

,, Novac me je naveo da radim osam sati u jednom dubrovačkom restoranu. Putujem svaki dan, zna da bude naporno, ali se trud i rad nakon šest mjeseci isplati i onda zaradim dovoljno da mogu da odmaram u Trebinju tokom zime’’, priča Mirko, koji radi u jednom dubrovačkom restoranu.

On je dodao da ima veliki broj turista koji posjećuje Dubrovnik i da se može dosta zaraditi i od bakšiša.

Podjećamo, prema odluci Vlade Republike Srpske mininalna neto plata 700 KM, dok je prosječna ispaćena neto plata za mart iznosila 1.258 KM. Sa druge strane za najtraženije poslove poput sobarice, konobara i šankera, dubrovački ugostitelji nude od 700 eura pa na više.

Manjak radne snage, velike plate koje iskusni radnici traže da bi ostali, te manjak iskustva kod mlađih radnika, samo su neki od problema sa kojima se susreću vlasnici ugostiteljskih o objekata u Trebinju, pogotovo u ljetnjem periodu.

Nameće se pitanje zbog čega vlasnici ne povećaju plate svojim radnicima kako bi ih zadržali na taj način?

Odgovor i pojašnjenje dao nam je vlasnik hotela i restorana u Trebinju, koji je rekao da razumije radnike da idu tamo gdje mogu dobiti bolje uslove,koje u Trebinju ne mogu.

Cijene, koje mi gostima naplaćujemo su dosta niže nego u Dubrovniku, to znate. Ako uporedite cijenu kafe, kod nas je kafa između 1,5KM i 2 KM, a dole je 8KM. Sa druge strane oni imaju veći broj turistima i sezona traje dosta duže nego kod nas. Višeputa sam povećavao plate, no kada se to sve uzme u obzirom mi ne možemo da ponudimo dubrovačke plate u Trebinju’’, objasnio je ovaj trebinjski ugostitelj.

,, Veliki problem imamo sa radnom snagom. Konobari sa iskustvom, koji su radili dugo kod mene otišli su u Dubrovnik, dok mlađima treba dosta vremena da se uhodaju. Tokom zime i nije problem naći radnika, jer im dam dobru platu, ali tokom sezone ne mogu da im ponudim više’’, požalio se vlasnik kafića u Starom Gradu.

Ovaj ugostitelj je dodao da pored toga što dolazi do odliva radnika iz Trebinja, dosta radnika iz okruženja dolazi sada da radi u naš grad, tako da se on ne boji za ovu sezonu.

Visoke plate za Trebinjce, koji rade u Dubrovniku, pružaju im lagodniji život, ali da taj isti novac troše u našem gradu, čime imamo priliv stranog kapitala ali i nove radne snage, koja dolazi iz ostalih djelova Republike Srpske. Sa druge strane i dalje je prisutan problem sa odlivom radne snage i nemogućnosti da ugostitelji zadrže kvalitetne radnike.

Trebinjski ugostitelji su poručili da i pored prepreka, spremno dočekuju predstojeću turističku sezonu, te da očekuju da će 2023. godina biti rekordna po broju turista.