U Petropavlovom Manastiru 2. januara je svečano proslavljen praznik Svetog Ignjatija Bogonosca.
Svetom arhijerejskom Liturgijom načalstvovao je episkop Diseldorfski i sve Nemačke Grigorije uz sasluživanje episkopa ZHiP Dimitrija i umirovljenog episkopa Atanasija, kao i brojnih sveštenika i sveštenomonaha naše i susedne Crnogorsko-primorske eparhije.


Na kraju Liturgije u kojoj je učešće uzeo veliki broj vjernih, prerezani su slavski kolači i uzneto blagodarenje Gospodu i Sv. Ignjatiju koga kao svoju Krsnu slavu i molitvenog zastupnika osim vladike Grigorija proslavlja još nekoliko sveštenika i vjernika naše eparhije.
Nakon čitanja Svetog Jevanđelja, vladika Grigorije se obratio besjedom u kojoj je rekao da je ovo veliki, trostruki praznik jer osim Sv. Ignjatija proslavljamo još i Sv. Danila Humskog i Sv. Jovana Kronštatskog, koji su nam i svojim poukama i spisima, ali pre svega svojim životom posvjedočili da je vrhunac pojave naše vjere – služenje, prije svega bogosluženje, a potom služenje svima bližnjima koji su nam od Boga povjereni i među kojima živimo.


Vladika Grigorije je rekao i to da je proslavljanje Krsne slave, koju je srpskom narodu kao blagoslov i svešteni zadatak ostavio još Sveti Sava, veoma značajno i nadahnjujuće budući da upravo ono poziva i podstiče na iskreno i neumorno služenje drugima u ljubavi i zajedničarenju Svete Crkve. Na kraju Liturgije, dajući svima vjernima svoj arhijerejski blagoslov, vladika Dimitrije je svečarima čestitao slavu napomenuvši da je dugogodišnje proslavljanje Sv. Ignjatija kao Krsne slave njegovog prethodnika sve nas vjernike ove eparhije čvrsto vezalo za ličnost Sv. Ignjatija i da nas ovaj praznik spontano uvodi u veliki predstojeći praznik Hristovog Rođenja.
Posle zajedničarenja u Svetoj Liturgiji, zajedničarenje i druženje u duhu najiskrenije hrišćanske i bratske ljubavi nastavljeno je u manastirskoj trpezariji, uz svečanu prazničnu trpezu i pojanje najmlađih.


Izvor: EZHiP