Lice čiji su inicijali V.P. /69/ iz Trebinja osumnjičeno je da je poslalo pismo prijetećeg sadržaja direktoru Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Bošku Kozomari, potvrdio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare načelnik trebinjske Policijske uprave Žarko Laketa.
On je naveo da je protiv tog lica za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu Trebinje.




Prema njegovim riječima, ovo lice sumnjiči se da je u ranijem periodu prijeteća pisma slalo političarima i drugim javnim ličnostima.
Laketa je naveo da je osumnjičeni u julu 2017. godine prijeteće pismo poslao potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, krajem avgusta iste godine narodnom poslaniku Radovanu Viškoviću, a sredinom septembra predsjedniku Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staši Košarcu.
"Policijski službenici posjeduju oprativne podatke da je osumnjičeni slao prijeteća pisma i drugim licima, nosiocima javnih funkcija ili organizacija koja nisu prijavljeni policiji, a više podataka znaće se nakon vještačenja predmeta i dokumentacije koja je od osumnjičenog privremeno oduzeta prilikom pretresa prostorija koje koristi", rekao je Laketa.
On je dodao da je prilikom pretresa prostorija policija pronašla i oduzela četiri laptopa, dva štampača, jedan crveni pečat sa natpisom M, pet plavih pečata "Junajted ofis" sa natpisima "Slavija", "Garni", "Bijeljina","Novi Sad", dva USB-a, tri em-pe-tri plejera, račune hotela.
Kod osumnjičenog su pronađena i tri papirića sa pečatima Srednje tehničke škole, Gimnazije "Jovan Dučić" i "Elektroprivrede Republike Srpske", razni računi, te obimna dokumentacija.
"Prema saznanjima policije, riječ je o vrlo ozbiljnom falsifikatoru, koji je, ne samo slao prijeteća pisma, već pravio i račune iz određenih hotela, izdavao falsifikovane diplome i slično", rekao je Laketa i dodao da se osumnjičeni već duže vrijeme bavio ovim radnjama.
Laketa je istakao da je nad licem izvršena kriminalistička obrada i da se trenutno brani ćutanjem.
"Pripadnici Policijske uprave Trebinje će nastaviti rad na ovom predmetu, a uključićemo i Odjeljenja za privredu i organizovani kriminalitet", rekao je Laketa.
Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o Vukašinu Papoviću.
Na adresu direktora Rudnika i termolektrane "Gacko" Boška Kozomare prošle sedmice stiglo je prijeteće pismo. Srna nezvanično saznaje da se u pismu, koje je potpisano sa "Gačani" i koje je poslato iz pošte Trebinje, Kozomari, između ostalog, prijeti likvidacijom ako odmah ne napusti Gacko i funkciju direktora RiTE.
Kozomara je iz Beograda u Gacko došao prije pola godine kada je preuzeo funkciju direktora RiTE.
Izvor:SRNA