Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Zabrana ulaska u BiH profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću po svemu sudeći je u sferi paraobavještajnog djelovanja i zahtijeva obrazloženja na svim nivoima u BiH, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je podsjetio da je u BiH ulazio ogroman broj terorista, bez ikakvih zabrana.

On je istakao da ovo otvara nekoliko pitanja u BiH, a prvo je ko donosi odluke o zabrani?

- Prema informacijama koje su dostupne, zvanični organi nisu o tome donosili odluku. Ako je to u nekoj paraobavještajnoj priči, a izgleda da jeste, onda je to dodatni poseban problem koji nije vezan za profesora Kovića, nego šire za sve u BiH - napomenuo je Radmanović za Srnu.

Drugo, kaže Radmanović, strašno je bez ikakvog obrazloženja zabraniti ulazak u BiH intelektualcu, ozbiljnom profesoru, čovjeku dokazanom u nauci i sa potpuno jasnim stavovima, te posdsjeća da su u BiH ulazili razni ljudi sa svih strana svijeta.

Radmanović je istakao da moraju djelovati razni organi u BiH, od Savjeta ministara koji mora imati nadležnost u tom poslu.

Granična policija BiH juče je na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po bezbijednost BiH".