Sajam koji je danas u opštini Ravno u Federaciji BiH okupio poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore prvi je korak za pripremu prevoza poljoprivrednih proizvoda preko graničnog prelaza „Ivanica“ koji je u izgradnji, poručeno je sa ovog sajma.


Proizvođači su se okupili u okviru projekta „Agrobiznis“ – oplemenjavanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji, a došlo je 40 poljoprivrednika iz Trebinja, Popovog polja, Ljubinja, opštine Ravno, Nikšića i drugih susjednih gradova.
Oni su kao osnovni problem naveli plasman proizvoda, te izrazili nadu da će izgradnjom graničnog prelaza lakše doći do kupaca.
Ukazali su i na neophodnost udruživanja radi lakše komunikacije i izlaska na dubrovačko tržište.
Potpredsjednik Skupštine Grada Trebinje Bojan Šapurić smatra da je organizovanje ovakvih sajmova od velikog značaja za uvezivanje proizvođača, upoznavanje i razmjenu iskustava, s obzirom na to da nemaju mnogo prilika da na jednom mjestu pokažu sve čime raspolažu.
„Moramo da ulažemo u poljoprivredu jer je ona okosnica razvoja svih opština. Ovakve manifestacije moraju biti češće organizovane, a kroz podsticaje i razna davanja moramo pomoći poljoprivredu i proizvođače“, kaže Šapurić.
Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović istakao je da je Sajam način da proizvođači lakše dođu do dubrovačkog tržišta.
„Imamo kvalitetne proizvode, posebno iz Popovog polja i okruženja, koji su prepoznati od kupaca, i u BiH, i u Hrvatskoj“, naveo je Šimunović.
On je dodao da će od velike pomoći proizvođačima biti projekat „Agrobiznis centar“ koji će biti završen u naredne dvije godine, a pružaće pomoć u skladištenju, preradi, pakovanju i plasmanu proizvoda.
Iz Hercegovine, na Sajmu su najbrojniji bili proizvođači meda, prirodnih sokova, organskog povrća, raznih vrsta sireva i mliječnih proizvoda.
Proizvođači iz Popova polja došli su sa jabukama, sokovima, džemovima, grahom poljakom, a na tezgama su se našle i rukotvorine, kozmetički preparat od mlijeka i drugi domaći proizvodi.
Na Sajmu u Ravnom, iz Nikšića su bili prisutni proizvođači sira, organskog povrća, likera i sokova, te rukotvorina, dok su iz Dubrovnika predstavljeni maslinovo ulje, smokve i drugi prepoznatljivi proizvodi iz tog područja.
Ova dvodnevna agro-manifestacija jedna je od aktivnosti u okviru projekta „Agrobiznis“ – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj dubrovačko-hercegovačkoj regiji, čiji je glavni cilj uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda u projektnoj regiji.
Projekat finansira EU.
SRNA