Mali gradovi poput Trebinja obično su usputne stanice na putu do primorja, no ono uistinu može biti izvrsno mjesto za odmor i punjenje baterija.
Ukoliko do sada niste imali priliku posjetiti Trebinje, donosimo razloge zbog kojih bi trebalo da to što prije učinite.


Izvrstan geografski položaj


Trebinje ima izvrstan geografski položaj na tromeđi tri države, BiH, Crne Gore i Hrvatske. Tako je od Dubrovnika udaljeno tek oko 25 km, a od Herceg-Novog oko 35 km.
Blizina mora, mirisi smokava, nara, lavande, odišu ovim gradom. Za njega je čak i pisac, Momo Kapor, rekao da je svojevrsna metafora, san. "Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti kada budu ostarili. Trebinje je mediteran. Jer, dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda. Tamo se živi kao na moru, ali nije obeščašćeno turizmom kao more," riječi su koje ima Kapor za Trebinje.

Kraški ambijent, zelenilo i smiraj


Kada ugledate kraškog diva, Leotar, koji je natkriljen nad Trebinjem, ne biste mogli ni pomisliti da je u njegovom podnožju ušuškana blagorodna dolina smaragdne Trebišnjice.
Trebinje nudi brojna mjesta i izletišta na kojima možete pronaći odmor za oči i dušu, a neka od njih su Jazina, Studenac, Ubla, u podnožju Orjena sa crnogoričnom šumom i čistim vazduhom.
Mir možete pronaći i u gradskom parku na čijem ulazu će vas dočekati bista najpoznatnijeg Trebinjca, pjesnika, Jovana Dučića. A osim toga, hedonisti imaju priliku uživati i u okrepljujućoj hladovini stogodišnjih platana na samom gradskom trgu.
Farmakolozi i ljekari za ovaj grad kažu da je poput besplatne apoteke ili sanatorijuma, budući da zbog odličnih klimatskih uslova, pogoduje zdravlju ljudi. O idiličnosti ovog podneblja, govori i činjenica da ga je i maršal Tito odabrao za jednu od svojih vila.
Blage zime i topla ljeta, čine da je ovaj grad odličan izbor na vašoj maršruti, tokom cijele godine.

Brojni kulturno-istorijski spomenici i zanimljiva arhitektura


Stanovnici ovog područja bili su Iliri, potom Grci, Rimljani, te Sloveni u 7. vijeku. Osim toga, i boravak Osmanlija i Austro-Ugara, takođe je ostavio bitan trag na arhitekturu. Tako su u samoj jezgri grada renesansne palate, ali i vjerski objekti pravoslavaca, katolika i muslimana. Na trebinjskom gradskom trgu je katolička Katedrala rođenja Blažene Djevice Marije, u velikom parku je smješten Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, dok su u Starom gradu, dvije džamije, Osman-pašina i Careva džamija.
Stari grad i utvrđenje Kastel, kako ga zovu mještani, izgrađeni su oko 1715. Muzej Hercegovine, uski sokaci, kaldrme, kapije, a najpoznatija ona Anđelkina, gdje je snimana serija "Ranjeni orao", čine ovaj dio grada autentičnim i veoma interesantnim turistima.
Dokaz tome da je ovo područje središte duhovnosti i brižnog njegovanja tradicije, jesu i brojni manastiri u okolini grada i to manastiri Duži, Zavala, Dobrićevo, te manastir Tvrdoš kojeg je, prema predanju podigao car Konstantin.
Trebinje je interesantno i po svojim mostovima, a najpoznatiji je Arslanagića ili Perovića most, koji je podigao Mehmed-paša Sokolović. Andrić je za njega govorio da je čak elegantniji od višegradskog.
No ipak, ljepota Trebinja najbolje se da sagledati sa brda Crkvina i platoa Hercegovačke Gračanice. U njoj su posmrtni ostaci pjesnika, Jovana Dučića, čime mu je 2000. godine, ispunjena želja da vječno počiva u najdražem gradu.
Veličanstvenost ovog pejzaža najbolje opisuju riječi putopisca koji je za Trebinje rekao da je "slika bajkovite ljepote, kojoj fali samo ram."

Kulturne manifestacije


Veliki književnici, glumci, muzičari, sportisti, porijeklom su iz Hercegovine. Srđan Aleksić, Dejan Bodiroga, Asmir Begović, Nataša Ninković, Nebojša Glogovac, Senad Bašić, tek su neki od njih. To je razlog što je Trebinje domaćin brojnih manifestacija, tako da ukoliko ste ljubitelj kulture, u ovom gradu vam nikada neće biti dosadno.

Bogata gastro ponuda


Boravak u Trebinju iskoristite i za degustaciju tradicionalnih jela (raštan, prijesnac, priganice, torotan, cijeli sir), te čuvenih hercegovačkih vina (žilavka i vranac).
Gostoprimstvo po kojem su Hercegovci prepoznatljivi, učiniće da vam posjeta ovoj oazi mira i sunca zasigurno bude nezaboravan doživljaj, zato nemojte dugo čekati i prvom prilikom uputite se ka jugu. Nećete se pokajati.
TV N1