IMG_20230731_113630_resized_20230731_113656522.jpg (288 KB)

Evropska unija u BiH organizovala je danas u Trebinju  raspravu na temu „Pravo na pravdu“, a razgovarano je o reakcijama pravosuđa na prijave o nepravilnostima lokalnih izvršnih vlasti.

Dino Galičić, pravni savjetnik u Odjeljenju za vladavinu prava u misiji EU u BiH, rekao je da je cilj ovakvih debata razmjena iskustava između građana i pravosudne vlasti o vladavini prava.

„Bez obzira na zakone koji se usvajaju u BiH,  na putu ka EU veoma su bitni konkretni rezultati u procesuiranju organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminala na svim nivoima, a posebno u oblastima koji su od ključnog značaja za građane. Bitnije od usvajanja zakona je kako se oni provode u praksi“, naveo je on.

Damjan Ožegović, viši istraživački saradnih za pravne poslove u Transparency International BiH je istakao da je cilj da se vidi šta muči građane u lokalnim zajednicama u BiH i koji su kapaciteti pravosuđa da se izbori sa svim problemima koji tište lokalnu zajednicu.

„Pravosudne institucije u Trebinju su, prema našim i istraživanjima Balkanske istraživačke mreže, na sredini skale u odnosu na druge u BiH  što se tiče slobodnom pristupu informacijama. Prema našim  i podacima VSTS, nemaju značajnije pokazatelje u borbi protiv korupcije“ rekao je on .

Srbo Škero iz trebinjskog Pokreta za restituciju je naveo da će se članovi ovog udruženja i dalje institucionalno boriti za svoja prava, da zaštite imovinu koja je, po njima, nepravedno oteta od naroda u SFRJ, a sada se ne donosi zakon o restituciji u BiH i, kako ističe, nezakonito je uzurpirana.

„Uzdamo se u institucije i nadamo se da će raditi svoj posao“, naglasio  je Škero.

Današnjoj raspravi prisustvovali su i predstavnici trebinjskog pravosuđa.

IMG_20230731_113724_resized_20230731_113751434.jpg (250 KB)