Crna Gora protjeruje monahe i sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji nemaju crnogorsko državljanstvo. Zvanična Podgorica poziva se na propise o regulisanju boravišta, pa zatvara vrata za pedesetak državljana Srbije koji ne ispunjavaju uslove za boravak i obavljanje vjerske službe u Crnoj Gori.


Iz Mitropolije crnogorsko primorske poručuju da pravna borba za status još traje, iako sumnjaju da iza svega stoje politički motivi.




Monasi, monahinje, sveštenici, članovi njihovih porodica, po nalogu MUP-a Crne Gore moraju da napuste ovu državu u roku od trideset dana. Progon sveštenstva i monaštva, za protojereja Velibora Džomića je nastavak institucionalnog bezakonja, jer su boravišne dozvole u prethodne dvije - tri godine izdavane po istim pravnim propisima koji važe i danas.


Džomić kaže da je ta odluka donijela veliko nezdavoljstvo i ogromno uznemirenje, ali da on kao punomoćnik ne bi davao političke i druge ocjene nezakonitog postupanja MUP-a. Navodi i da ne postoji nijedan razlog pravne prirode da ne bio produžen boravak ovim licima.

Neki od sveštenika i monaha već su napustili Crnu Goru kako ne bi bili deportovani, a Mitroplija crnogorsko primorska nastavlja pravnu borbu. Uložene su žalbe na sva rješenja. U 12 slučajeva žalbe su uvažene i izdata rješenja, što Džomić pozdravlja, ali ističe da to nije ništa epohalno, jer je naloženo ponavljanje postupka.


- Na sva rješenja uložili su žalbe i sve su odbijene, s obrazloženjem da Mitropolija crnogorska primorska ne postoji, a kao pravni subjekt u pravnom sistemu Crne Gore postojala je prije dvije godine, a ništa se nije promijenilo - kaže Džomić.


Progon sveštenstva i monaštva je nastavak represije Đukanovićevog režima prema Srbima, smatra istoričar Aleksandar Raković, koji se nedavno našao na listi srpskih intelektualaca, nepoželjnih u Crnoj Gori.


Raković kaže da je prisutna srbofobija da se Srbima zagorča život, a to su odlučile elite koje bi da promijene identitet da iz srpskog pređe u antisprski.


Na ovome, ističe Raković, neće stati. Srbija i Srpska, kaže, trebale bi preduzeti kontramjere protiv segregacionističke crnogorske, vladajuće elite. Da iza progona sveštenstva SPC ne stoje pravni, već politički razlozi, jasno je i crnogorskoj opoziciji, pa u Demokrtskom frontu ističu da se radi o histeričnim i šovinističkim ispadima aktuelnog režima, koji pokušava da od Crne Gore napravi ono što nikada nije bila.


Izvor: RTRS