Ronioci 3.jpg (474 KB)

Demineri iz Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske danas su iz Trebišnjice, ispod Željezničkog mosta, izvadili zolju, ručne bombe i granatu.

Boris Trninić, direktor Republičke uprave civilne zaštite je rekao da su danas interevenisali na poziv Grada Trebinja.

„Naši timovi su odmah izašli na teren i sve je završeno kako treba, ova ubojita sredstva dalje idu na uništavanje. Ovakve stvari su jako opasne, posebno za djecu koja se kupaju u rijeci, za ribare dok pecaju i ne daj Bože može doći do pogibija. Naše rijeke širom Republike Srpske i BiH nisu mjesta gdje se odlažu ovakve stvari, već bih zamolio sve građane da ih predaju nadležnim organima. U današnju akciju su uključeni timovi za spasavanje na vodi i A tim deminera Republičke uprave civilne zaštite, koje bih ovom prilikom pohvalio”, naveo je Trninić.

Nenad Ikonić, supervizor za podno deminiranje iz Republičke uprave civilne zaštite kaže da su interevnisali kako bi iz Trebišnjice izvadili nus – neeksplodirana ubojita sredstva odbačena u korito rijeke.

„Najteže su i najzahtjevnije ovakve ronilačke intervencije, jer se moramo pridržavati visokih standarda bezbjednosti. Pošto je Trebišnjica cijelim svojim tokom kupalište, apelujemo na sve građane da ne bacaju u rijeku ovakva sredstva, koja su veoma opasna“, rekao je Ikonić.

Mišo Pamučina, ispred JU „Ekologija i bezbjednost“ Trebinje kaže da su na ovom dijelu rijeke posljednjih godina imali čak sedam ovakvih i sličnih intervencija.

„Ovo što je bliže obali izvadimo sa A timom, ali danas je specifična situacija jer su sredstva u dubini pa smo morali angažovati ronioce”, rekao je Pamučina.

On je dodao da imaju veliki problem sa građanima koja ova eksplozivna sredstva bacaju u rijeku, pored puta i apelovao da umjesto toga donesu u Civilnu zaštitu i spriječe posljedice do kojih može doći.

Ronioci.jpg (909 KB)

Ronioci 4.jpg (1007 KB)