Pitanje granice još jednom je posvađalo Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića.


Nakon umjerenih poruka u Mostaru i najave bolje regionalne saradnje, uslijedila je i najteža tema. Izetbegović je rekao da se razgraničenje sa Srbijom ne moze riješiti u narednih sedam mjeseci, jer je u BiH izborna godina, ali i da se o tome mora još pregovarati, i to ne, kako kaže, na predsjedničkom nivou, već unutar nadležnih komisija.
“Srbija ima zahtjeve da se napravi devijacija kod dvije centrale i tamo gdje prolazi pruga i cesta kod Rudoga. Kod centrala mislim da nema šanse da se govori o promjeni da se prave te devijacije, ali se mora naći način da centrale funkcionišu”, kaže Izetbegović.
Ima jedna stvar koja nije tačna, reagovao je srpski predsjednik. Ono sto je Srbija dostavila BiH, kao prijedlog rješavanja razgraničenja, nema nikakve veze sa onim o čemu prica Izetbegović, poručuje Aleksandar Vučić uvjeren da bošnjački član Predsjedništva nije ni pročitao posljednje prijedloge iz Beograda.
“Naš stari prijedlog je bio da se izvrši devijacija granice ili drugačije demarkacija na strašno velikom prostoru, nećete vjerovati to je 14 hektara, dakle ne pričamo o stotinama hiljada, ali posto kod nas svi vole za pedalj da se uhvate pričamo o tako malom broju hektara koje Srbija nije željela da dobije za sebe i da zaradi” kaže Vučić.
Na verbalne prepirke niko od učesnika sastanka nije imao šta da doda. Ako se zanemari priča oko granice, lideri su u Mostaru imali zajedničku poruku oko koje su se svi okupili.
“Ono sto je za mene najvažnije je da mi danas imamo mir i stabilnost i da imamo jačanje naših trgovinskih i ekonomskih veza” smatra Vučić.
Predsjednica Hrvatske najviše poruka imala je za domaćine. Hrvatska podržava put BiH ka Evropskoj uniji,još jednom je ponovila iz Mostara Kolinda Grabara Kitarović uz poruku da se Hrvatska neće miješati u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, pa makar se radilo i o Izbornom zakonu, koji je ključni problem za Hrvate u BiH.
“Ja bih prije svega htjela ponovo da potvrdim kako Republika hHrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH, konstitutivnu ravnopravnost sva tri naroda i naravno evropski put ostalih država na jugoistoku Evrope” rekla je Grabar – Kitarović.
Najbolje ćemo pokazati da sarađujemo ukoliko izgradimo puteve, realizujemo zajedničke projekte, poruka je iz Mostara. Mnogo je stvari koje povezuju BiH, Srbiju i Hrvatsku, poručuje i srpki član Predsjedništva.
“Nadam se da ćemo brzo imati priliku da vidimo pozitivan razvoj odnosa kada je u pitanju most na Savi, nadam se da će konačno biti razrijeseno i ovo pitanje mosta u Bratuncu, gdje će institucije BiH završiti svoj dio posla, tako da i to budu vidljivi pozitivni dokazi naše saradnje” kaže Mladen Ivanić.
Regionalni lideri zabrinuti su i zbog negativnih trendova iseljavanja stanovništva. I o tome je bilo riječi u Mostaru. Ipak najviše se govorilo o novoj strategiji Evropske unije za zapadni Balkan, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović , koji je i dočekao goste tačno u podne.
“Na toj strategiji smo tražili neke dodirne tačke, koje bi mogle na neki način da unaprijede naše odnose. Duboko sam uvjeren da ono što smo danas izgradili stvara preduslove da gradimo jedan ambijent u kojem će izvršna vlast u sve tri države biti sposobnija da riješava sva otvorena pitanja” rekao je Čović.
Nakon trilateralnog sastanka uslijedili su razgovori i sa ministrima inostranih poslova BiH , srbije i Hrvatske. Mjere bezbjednosti u Mostaru su bile na najvišem nivou, a lideri su se razišli uz poruku da će se u narednom period mnogo češće viđati.
ATV