Savjet ministara, na vanrednoj sjednici, proglasio je stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.sm-nesrece.jpg

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao da se BiH nalazi na samom početku borbe protiv virusa korona i da još nije u ozbiljnim problemima, te pozvao sve građane da se ponašaju u skladu sa preporukama.

- Najveći izazov biće šatorski karantini koje ćemo raditi sa Oružanim snagama BiH, kao i izmjena zakona o javnim nabavkama, što je traženo iz Federacije BiH. O tome ćemo se tek izjašnjavati - rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, na današnjoj vanrednoj sjednici usvojen je i prijedlog odluke o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

- Mi smo ovu odluku donijeli u nedjelju i definisali zemlje iz kojih građani ne mogu ući u BiH. Danas smo napravili izuzetak, da se ove mjere ne odnose na vozače teretnih kamiona, pilote i osoblje aviona, da bi se mogao nesmetano odvijati saobraćaj. Za njih imamo posebne uslove ulaska u BiH - naveo je Tegeltija.

On je dodao da je usvojen i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

- Ovo tijelo je zaduženo za saradnju i koordinaciju od lokalnih zajednica do institucija BiH u borbi protiv virusa korona. Ovo tijelo imaće svoj koordinacioni centar u koji će se slivati sve informacij - pojasnio je Tegeltija.

Na sjednici je donesena odluka i o načinu rada institucija u BiH i bezbjednosti zaposlenih u institucijama.