Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je zlonamjernim i tendencioznim pokušaje pojedinih evroposlanika da odgovornost za nasilne ekstremističke proteste prilikom ustoličenja Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju podijele između organizatora tih protesta i Srbije.

Komentarišući izjavu evroposlanika Viole fon Kramon da crnogorski predsjednik Milo Đukanović zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem destabilizuje Crnu Goru i da Vučić instrumentalizuje Srpsku pravslavnu crkvu, Selaković je u saopštenju istakao da je Srbija dosljedna u nemiješanju u unutrašnje stvari Crne Gore.

On je istakao da Fon Kramonova ne shvata da niko ne može da "koristi" ili "instrumentalizuje SPC za svoje političke ciljeve", jer je ona starija od svih drugih srpskih i velike većine evropskih institucija, te dodao da tvrdnje ovog evroposlanika samo pokazuju da ona ne umije ili ne želi da shvati ni Srbiju, ni Balkan, pa ni samu Evropu.

Navodeći da je Fon Kramonova pokušala da podijeli odgovornost za pokušaj onemogućavanja ustoličenja mitropolita Joanikija između organizatora i inspiratora nasilnih ekstremističkih protesta, koji su u vrhu crnogorske vlasti, i Srbije, Selaković navodi da je njen programski cilj da kleveće Vučića i koči razvoj Srbije, predstavljajući je u neistinitom i pogrešnom svjetlu.

Selaković, koji je i član Predsjedništva vladajuće SNS u Srbiji, istakao je da se Fon Kramonova "odvažila da Beograd stavi u kontekst pokušaja gušenja demokratskih sloboda srpskog naroda i pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori".

On je naveo da ne mogu krivci da budu i oni koji guše vjerske slobode, među kojima Fon Kramonova pominje Mila Đukanovića, i oni koji se dosljedno na demokratski način bore za poštovanje vjerskih i drugih sloboda srpskog naroda, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori.

- Srbija ima legitimno pravo da političkim sredstvima brani interese srpskog naroda i u Crnoj Gori i u bilo kojoj drugoj državi u kojoj Srbi u većem broju žive, i to, ne samo da nije u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i standardima, već je upravo u skladu sa njima, i zato ćemo to nastaviti da činimo - poručio je Selaković.

U pisanoj izjavi poslanik Evropskog parlamenta Viola Fon Kramon je ocijenila da je ustoličenje mitropolita SPC u cetinjskom manastiru pokazalo da retrogradne snage i dalje koriste svaku priliku za destabilizaciju Crne Gore.

Ona je navela da se, usklađeni u svom cilju da sruše progresivne, pro-EU i pro-NATO snage u crnogorskoj vladi, Milo Đukanović i njegovi sateliti iz DPS-a bore da spriječe buduće krivične istrage izazivanjem međunacionalnih tenzija, a da ih snažno podržava njihov, kako je navela, bivši partner Aleksandar Vučić, koji dalje koristi SPC za svoje političke ciljeve u Crnoj Gori.