Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine osvojili su šest medalja za šest inovacija na XII međunarodnoj izložbi inovacija “Intarg 2019” u poljskom gradu Katovice.


Zlatnim medaljama okitili su se, tako, Nađa Zubčević iz Sarajeva, te Dragan Spaić iz Trebinja.


– Nađa je premijerno predstavila „Antibakterijsku dasku za toalete“, inovaciju koja poboljšava sanitarnu bezbjednost i higijenu, pa nije teško zaključiti od koje će korisiti biti ovaj izum primjenjen u wc-ima po aerodromima, u čekaonicama, kafanama i slično – saopšteno je iz ove asocijacije.


Dragan Spaić, zajedno sa svojim timom, je svoju „Termos-košnicu“ lansirao na svjetskom nivou još prošle godine i od tada je dobio više zlatnih medalja i priznanja za ovu korisnu inovaciju, a do sada su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme pokazali interes za ovim tipom košnica.


U Poljskoj je ponovo nagrađen i Borko Babalj, takođe iz Trebinja, koji je višegodišnji uspješan inovator. Ovaj put je srebrenom medaljom nagrađen za inovaciju koju do sada nije izlagao – „Biljni sok za otapanje glutena“.


Srebrenu medalju dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, takođe jedan od uspješnih inovatora iz BiH, a ovog puta za brzo punjenje vreća i posuda pijeskom i drugimo sitno-rasutim materijalom.


Za pretpostaviti je, bar u ovo doba učestalih poplava, da će se javiti interesovanje za proizvodnju „Punjača vreća za brzu zaštitu od poplava“! – navode iz asocijacije.


Bronzane medalje dobili su Amra Selimbašić iz Kladnja, te Smail i Edin Hodžić, otac i sin iz Banjaluke.


Amra Selimbašić je nagrađena za „Vodonepropusni omotač za medicinske obloge i zavoje“, dok su Hodžići predstavili „Plutajuću spravu za ribolov“ koja se sastoji od čak 14 komplementarnih inovacija.


Izvor Srpska info