JZU Institut za javno zdravstvo - Foto: ilustracija
U Republici Srpskoj do sada nisu detektovane mutacije običnog virusa gripa koji je karakterističan za ovo doba godine, a broj zaraženih virusom korona na niskom je nivou, izjavila je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Srpske Nina Rodić Vukmir.

- Grip i virusi dostižu najviše vrijednosti krajem januara i početkom februara, kada kao i svake godine imamo porast broja oboljelih. Prošle sedmice prijavljen je prvi smrtni slučaj od virusne ninfekcije kod muške osobe srednje životne dobi - rekla je Vukmirova za Srnu.

Ona je navela da su zbog porasta broja pacijenata sa respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu stvorene gužve u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, te da je primjetan rast broja pacijenata na bolničkom liječenju u odnosu na period prije izbijanja virusa korona.

- Evropske laboratorije zadužene za praćenje vrsta virusa nisu detektovale do sada nikakve vrste mutacija, tako da je riječ o običnim virusima gripa koji su prisutni svake godine u Evropi - rekla je Vukmirova.

Kada je riječ o prevenciji, ona ističe da vakcinacija daje najbolje rezultate, ali da je sada kasno za one koji su propustili da se na taj način zaštite jer je virus gripa na vrhuncu a za razvijanje imuniteta nakon vakcijancije potrebne su dvije sedmice.

- Vakcinacija protiv gripa sprovodi se u oktobru i novembru kada je idealno vrijeme da bi na vrijeme dočekali sezonu virusa - podsjetila je Vukmirova.

Govoreći o virusu korona, ona je navela da je broj zaraženih na niskom nivou.

- Imamo desetak pozitivnih na sedmičnom nivou, a procenat pozitivnih uzoraka je ispod pet odsto - rekla je Vukmirova.