Sindikat radnika Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) traži od uprave preduzeća povećanje cijene rada za četiri odsto kako bi došlo do rasta plata što su u matičnom preduzeću odmah kategorički odbacili, piše Capital.

ers-1-1320x743.jpg

Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata ERS-a kaže za CAPITAL kako cijena rada u ERS-u iznosi 140 maraka te da se nije povećavala od 2008. godine.

“Tražimo da ona bude 145 KM što je povećanje od oko četiri odsto”, kaže on. Prema njegovim riječima u javnosti se podigla velika fama kako su plate u Elektroprivredi RS velike, što kako tvrdi, nije istina.

“Na primjer, rudari zarađuju između 1.400 i 1.700 maraka što i nije neki novac ako se u obzir uzme koliko je to težak posao”, kaže Mićanović.

Dodaje kako ove zahtjeve uprava ignoriše ali dodaje da će sindikat iznaći način da ostvari svoje namjere. Iz uprave preduzeća su za CAPITAL kazali kako nije tačno da ignorišu sindikat kojem poručuju kako ideju o povećanju plata treba što prije da zaborave.

Kako dodaju, uveliko se planira poslovanje za narednu godinu u kojoj se ne može računati na siguran povratak na mrežu Hidroelektrane Dubrovnik koja je od velikog značaja za njih a zbog čega su planirani prihodi sistema značajno umanjeni.

“Prema tome, mješoviti holding ERS ne može sa predviđenim umanjenim prihodima praviti predviđene dodatne rashode u poslovanju i time sigurno ugroziti poslovni rezultat holdinga”, kazali su oni.

Podsjećamo, zahtjev za viša primanja dolazi u momentu kada ERS uveliko radi na problemu sa viškom zaposlenih koji pokušava da riješi kroz stimulativne otpremnine za dobrovoljni odlazak.

Otpremine će ih koštati na desetine miliona maraka što znači da bi dodatni troškovi u budućem periodu dodatno ugrozili solventnost ovog holdinga.

Za oko 9.000 zaposlenih Elektroprivreda RS godišnje izdvaja oko 250 miliona maraka za plate što znači da bi predloženo povećanje stvorilo dodatni trošak od oko deset miliona KM.

Inače, sindikat i uprava su nakon nekoliko mjeseci pregovora usaglasili stavove po pitanju otpremnina ali im planove kvari Vlada Republike Srpske koja ne želi da se odrekne svog dijela, u ovom slučaju poreza i doprinosa.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS kaže kako je razočaran ovim potezom vlasti jer je upravo ona prihvatila obaveze Evropske energetske zajednice u skladu sa Trećim energetskim paketom a koji predviđa restrukturiranje i optimizaciju broja zaposlenih.

“Sa punim pravom smo očekivali da se Vlada uključi i pomogne radnicima i njihovim porodicama na način da stimulativne otpremnine oslobodi od poreza i doprinosa ali ona to ne želi.

Na 30.000 maraka otpremine država će radniku uzeti 12.000 maraka”, kazao je Tepavčević na sjednici Narodne skupštine RS koja se održava danas u Banjaluci.