Istočnohercegovačka opština Nevesinje u narednim danima će dobiti novi vodovod. No, radost Nevesinjaca zbog činjenice da više neće biti nestašice vode pomutila je briga da li će se smjeti napiti, jer je Vlado Vuković iz sela Lukavac kod Nevesinja putem kamera BN televizije Nevesinjcima zaprijetio da će im zatrovati vodu.
“Mi kad koljemo janje, mi ćemo drob baciti i zagadićemo vodu. To se ne raspada i neće niko umrijeti“, zaprijetio je Vuković kivan i razočaran što je u Nevesinju nakon višedecenijske muke stanovišta riješen problem vodosnabdijevanja. Vlado Vuković inače je otac gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića (PDP).
Stariji Vuković, iako ne živi u Lukavcu već u Istočnom Sarajevu, pokušava dignuti bunu u nevesinjskom selu i umanjiti važnost velikog istorijskog projekta koji su realizovale Hidorelektrane na Trebišnjci (HET).
U prljavoj kampanji kojom se diriguje iz političkih kuhinja PDP-a i SDS-a ima pomoć samo propalog udbaša bliskog SDS-u i sklonog devijantnom ponašanju, tvrde mještani ovog nevesinjskog sela. HET je, naime, za potrebe Hidroelektarne “Dabar“ koja se nalazi u sistemu Gornji horizonti izgradio vodovod, a nakon toga je donesena odluka da se uloži još oko osam miliona maraka i voda sa izvorišta Udbina, udaljenog dvadesetak kilometara od Nevesinja, dovede do grada koji je stalno imao problem s vodom.
Ni najoptimističniji Nevesinjci nisu vjerovali da će se ovo dogoditi, jer su prošle mnoge generacije i garniture vlasti koje su pričale o ovom projektu, ali ga nisu uspjele realizovati. Ne smeta to Vukoviću i manjoj družini koju je uspio okupiti da preko stranačke televizije optužuje rukovodstvo HET-a da su selo Lukavac, koje se nalazi u neposrednoj blizini izvorišta, ostavili bez vode. Vuković u svojoj političkoj mržnji i ostrašćenosti ide i korak dalje te prijeti da će zatrovati vodu i time možda ugroziti zdravlje hiljada ljudi.
Vuković je mišljenja da je bazen za vodu trebao biti u njegovom selu, a da je lociran na drugo mjesto, jer mještani nisu glasali za SNSD. Na sve to mještani kažu da imaju dobro pamćenje, te da se dobro sjećaju da je Vukovićev PDP u dva mandata vodio Vladu Republike Srpske. Sve što je Nevesinje tada dobilo je status slabo razvijene opštine. Iz HET-a su na pritužbe koje dolaze iz Lukavca u više navrata odgovorili i objasnili da je prioritet bio izgraditi vodovod za gradilište i grad, a da će se nakon toga steći uslovi i da sela dobiju vodovodnu mrežu i priključke.
“Projektanti su odredili koja je najpovoljnija kota za bazen i tu je izgrađen. Niko nije rekao da Lukavac neće dobiti vodu. Što se tiče optužbi koje dolaze od pojedinaca to su obične političke podvale i pokušaji da se umanji značaj ovog istorijskog projekta“, naveli su iz HET-a.
Da li bi Vlado “Trovač“, kako ga već zovu u Nevesinju, zaista bio spreman trovati nečiju djecu zbog naručene političke hajke pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave istražni organi. Princip news