Posjeta Osnovnoj školi "Zmaj Jova Jovanović" - Foto: RTRS
Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da su škole Srpskoj spremno dočekale početak nove školske godine i naglasila da su pripremljene sve mjere u vezi sa zaštitom od virusa korona koje propisuje Institut za javno zdravstvo Srpske i kojih se treba pridržavati, kako bi se nastava odijala nesmetano.

- Veoma je važno da svako pojedinačno i u svakoj lokalnoj zajednici poštuje mjere kako bismo tu refleksiju umanjili što se tiče nastavnika i učenika koji dolaze u škole - rekla je Trivićena novinarima u Banjaluci nakon posjete Osnovnoj školi "Zmaj Jova Jovanović" povodom početka nove školske godine.

Prema njenim riječima, lokalna zajednica je odgovorna za epidemiološku situaciju u smislu samih postupanja njenih stanovnika.

- Tako već nekoliko sedmica napominjemo da je važno da se svaki građanin Srpske pridržava svih propisanih mjera kako bismo zajedno sa mininalnim odstupanjima prošli što se tiče obolijevanja od virusa korona - rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da u Srpskoj ima ukupno 133.000 učenika osnovnih i srednjih škola i oko 17.500 zaposlenih.

- To je jedan veliki sistem od oko 150.000 ljudi koji je počeo sa nastavom u izmijenjenim okolnostima i što se tiče procedure i trajanja časova, podijeljenosti u grupama. Sve smo to uradili u skladu sa preporukama Instituta jer želimo da preduzmemo sve mjere kako bi đaci, nastavnici, uprave škola i pomoćno osoblje prošli sa minimalnim posljedicama - navela je ona.

Trivićeva je naglasila da se u posljednjih šest mjeseci, otkako se nastava ne odvija u samim školama, pokazalo da djeci nedostaje socijalni kontakt sa vršnjacima i da to psihosocijalno utiče na njihov rast i razvoj, podsjetivši da su i preporuke Unicefa bil da je važno da se nastava organizuje u samim školama.

- Smatram da smo dovoljno disciplinovani i da ćemo poštovati mjere. Naravno da je za očekivati da će se negdje desiti slučajevi zaraze virusa korona, ali treba napomenuti da virus ne nastaje u školi već se u nju unosi. Procenat školske djece koja obolijevaju od virusa korona u Srpskoj je minimalan i oni imaju lake simptome, ali oni su virus dobili od svojih roditelja koji se kreću u društvenoj zajednici - rekla je ona.

Ukoliko svi budu imali odgovornosti prema sebi samim, navela je ona, jedino se tako može izboriti sa pandemijom.

Ona je poželjela uspješan i zdrav početak školske godine i naglasila da će se poštivanjem mjere istrajati u borbi protiv virusa korona.

Direktor OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović čestitala je učenicima i njihovim roditeljima te nastavnicima početak nove školske godine, naglasivši da je ova obrazovna ustanova spremno dočekala početak nove školske godine.

Ona je dodala da škola ima dovoljne količine sredstava za higijenu koje su obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Srpske.

Prema njenim riječima, u ovoj školi su svi, od domara pa do direktora upoznati o procedurama ukoliko se desi slučaj zaraze virusom korona.

Bogdanovićeva je rekla da je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Repubičkim pedagoškim zavodom i nastavnicima, prethodna školska godina uspješno okončana.