Skupština Crne Gore - Foto: Screenshot
Skupština Crne Gore izglasala je večeras rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva "da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka".

Tekst rezolucije predvidio je i da 11. jul bude proglašen danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Prijedlog rezolucije podnijeli su poslanici opozicionih stranaka Ervin Ibrahimović /BS/, Dragutin Papović /DPS/, Damir Šehović /SD/, Raško Konjević /SDP/, Genci Nimanbegu /AA/, Fatmir Đeka /Forca/ i Andrija Popović /LP/.

Skupština Crne Gore usvojila je večeras i Zakon o budžetu za ovu godinu.

Kao glavni cilj usvajanja budžeta navedeno je stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Za budžet su glasala 42 poslanika.

Usvojen je i amandman o naknadama za majke sa troje i više djece od oko 25 miliona evra.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović, između ostalog, tražio je da bude obezbijeđen milion evra za tradicionalni popis u ovoj godini, što je Skupština prihvatila.

Skupština je večeras usvojila i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o državnoj upravi, Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.