IMG_4735_resized_20231107_101844203.JPG (328 KB)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković , kulturni poslenik Slobodan Vujović te posthumno - privrednik i humanista Slobodan Stanković dobitnici su javnog priznanja „Povelja Grada Trebinja“, a „Zahvalnice Grada Trebinja“ biće dodijeljene Avgustini Cvetkovoj Karabaševoj, nekadašnjem ambasadoru Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini i Javnoj ustanovi „Dom učenika“ Trebinje, odlučeno je danas na Skupštini grada Trebinja.

Svi prisutni odbornici su podržali odluku da Slobodan Vujović i Avgustina Cvetkova Karabaševa budu dobitnici javnih priznanja grada.

Odbornici opozicije bili su protiv odluke o dodjeli javnih priznanja Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću, koja je, kako su obrazložili, politički motivisana, a glasali su i protiv dodjele „Povelje Grada Trebinja“ Slobodanu Stankoviću, posthumno.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je zahvalio i srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i premijeru Srpske Radovanu Viškoviću na njihovom ličnom zalaganju i podršci za ulaganja u razvoj Trebinja i Hercegovine.

„Treba poštovati svaku uloženu marku u naš grad i veliko hvala svima za svaki fening pomoći. Gospođa Cvijanović je iz cijele RS odabrala da Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju bude izgrađen samo u Trebinju i Banjaluci. Saberite ko je i koliko uložio u ove krajeve. Sve je neko mogao i ranije da uloži u Trebinje i Hercegovinu, ali nije“, istakao je prvi čovjek grada.

Predsjednik Komisije za nagrade i priznanja Dragoslav Banjak naveo je da je sve prijedloge za javna priznanja po javnom pozivu dostavio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u skladu sa Odlukom o vrsti, kriterijumima i postupku dodjele javnih priznanja Grada Trebinja.

Kako je obrazloženo, „Povelje Grada Trebinja“ se Željki Cvijanović i Radovanu Viškoviću dodjeljuju „za zasluge za razvoj Grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Grada Trebinja u zemlji i svijetu, kao i svim oblastima ljudskog stvaralaštva“.

Kroz akciju predsjednika RS „S ljubavlju hrabrim srcima“, podsjeća se u dostavljenom prijedlogu, 2020. godine u našem gradu pokrenuta je izgradnja Dnevnog centra za osobe sa poteškoćom u razvoju, a u istoj akciji obezbijeđeno je i novo kombi vozilo za korisnike Udruženja „Sunce nam je zajedničko“. Kroz svesrdnu podršku obrazovanju, sportu i mladima, na inicijativu Željke Cvijanović, obezbijeđena su i sredstva za izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom na Fakultetu za proizvodnju i menadžment. Cvijanovićeva je, navodi se u obrazloženju prijedloga za dobitnika „Povelje Grada Trebinja“, takođe inicirala i otvaranje studijskog programa za agro-mediteransku proizvodnju Poljoprivrednog fakulteta, a pružila je podršku i lokalnom Udruženju dijabetičara.

„Tokom premijerskog i predsjedničkog mandata Željke Cvijanović, Vlada RS je odobrila finansiranje trećeg postupka vantjelesne oplodnje, što je, kako je tada izjavila, usrećilo hiljadu porodica u Srpskoj, kao i u Trebinju. Jednako važna je i njena inicijativa za pronatalitetnu mjeru – materinski dodatak od 405 KM na mjesečnom nivou za sve nezaposlene porodilje do navršene godine dana djeteta, odnosno u slučaju blizanaca, do 18 mjeseci“, stoji u dostavljenom prijedlogu za dodjelu javnog priznanja.

U obrazloženju prijedloga za dodjelu „Povelje Grada Trebinja“ Radovanu Viškoviću, pored ostalog, ističe se važnost njegove podrške u vrijeme pandemije virusom korona, „kada su naši privrednici podržani sa 1 000 000 KM pomoći, što je bilo od izuzetnog značaja za održavanje i nastavak privrednih aktivnosti“.

„Vlada RS na čelu sa gospodinom Viškovićem aktivno finansijski učestvuje u svim važnim projektima u Trebinju, a posebno ističemo projekte kao što su izgradnja nove Bolnice, za koju je Vlada RS odobrila 128 000 000 KM, kao i izgradnju saobraćajnice na trasi obilaznice, koja se povezuje novim mostom preko rijeke Trebišnjice“, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Pored ostalog, podsjeća se da je premijer Višković inicijator ideje da se od Trebinja do Višegrada gradi autoput i brza cesta te da Vlada RS, zajedno sa Gradom Trebinjem i ERS planira i da gradi moderan kongresni centar sa sportskom dvoranom i parkom.

U odluci o „Povelji Grada Trebinja“ koja je pripala režiseru „Dučićevih večeri poezije“ i obnovitelju „Festivala festivala“ Slobodanu Vujoviću navodi se da se nagrađuje „za zasluge za kulturni razvoj Grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Grada Trebinja u zemlji i svijetu“.

Podsjeća se da je Vujović, istaknuti kulturni poslenik i član Nacionalnog savjeta za kulturu Srbije, 2002. godine prihvatio poziv Trebinja i sačinio veliki kulturni projekat pod nazivom „Trebinjske ljetne svečnosti“, koji je u potpunosti kompatibilan sa Dučićevim projektom „Trebinje grad kulture“, a danas nosi naziv „Trebinjsko kulturno ljeto“.

„Svih proteklih godina, Slobodan Vujović predano radi kao scenarista, režiser, organizator ili koordinator u najvećim trebinjskim projektima – ’Dučićeve večeri poezije’, ’Dučićev dan’, ’Festival festivala’ i ’Svetosavske svečanosti’, a u proteklom vremenu u Trebinju je organizovao gostovanje preko 170 pozorišnih predstava, napisao scenario i režirao oko 100 najrazličitijih kulturnih programa“, navedeno je u prijedlogu za dodjelu priznanja.

Privrednik i humanista Slobodan Stankovićposthumno je dobio „Povelju Grada Trebinja“ za „zasluge za razvoj i unapređenje kvaliteta života u gradu Trebinju“.

U obrazloženju prijedloga, podsjeća se da je „Integral inženjering“ a.d, „zahvaljujući viziji i vođstvu Slobodana Stankovića, izveo neke od najvećih projekata u RS, među kojima su i neki od najvažnijih infrastrukturnih projekata na prostoru Hercegovine, kao što su trajna stabilizacija klizišta Čemerno sa izgradnjom magistralnog puta, tunel za odvodnjavanje Bilećkog polja, atletska staza na stadionu ’Police’, hotel ’Integra’ u Trebinju, hidrotehnički kanal kroz Fatničko polje, zatvoreni olimpijski bazen u Trebinju, dovodni tunel za HE Dabar i most preko rijeke Trebišnjice u izgradnji“.

Avgustina Cvetkova Karabaševa, nekadašnji ambasador Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, dobitnik je „Zahvalnice Grada Trebinja“ za „podršku u realizaciji više projekata i promociji ugleda Grada Trebinja u zemlji i inostranstvu“, a JU „Dom učenika“ Trebinje – „za trajniju, opštepriznatu djelatnost u oblasti učeničkog i studentskog standarda, kao i humanitarnog rada, kojim su znatno doprinijeli razvoju i ugledu Grada Trebinja“.

Kako se ističe, još 2015. godine Ambasada Republike Bugarske je sredstvima u iznosu od 50 000 KM omogućila zamjenu ulaznih vrata i dijela prozora na Gimnaziji „Jovan Dučić“ i Centru srednjih škola. U mandatu Karabaševe, Ambasada Republike Bugarske je sa 40 000KM pomogla i rekonstrukciju fiskulturne dvorane u Gorici, približno ista sredstva utrošena su i za rekonstrukciju i sanaciju područne škole u Petrovom Polju, a nekadašnji ambasador Republike Bugarske bila je aktivna i u realizaciji projekta „Milion sadnica za jedan dan“ u Petrovom Polju.

U obrazloženju dostavljenog prijedloga za dodjelu „Zahvalnice Grada Trebinja“ za „Dom učenika“ Trebinje se navodi da je riječ o obrazovno-vaspitnoj ustanovi koja svojim sistemskim radom i izuzetnim rezultatima poslovanja zavređuje epitet uspješnog kolektiva.

Pored ostalog, ističe se značaj ove ustanove za vrijeme pandemije virusa korona, gdje su prostorije Doma učenika korištene za smještaj naših građana koji su bili u izolaciji, a kasnije – i kao kovid ambulanta.

Podsjeća se da je Dom učenika, u kojoj je u prošloj školskoj godinu upisan 101 učenik iz naše regije i drugih mjesta, kao prvi objekat ovog tipa u BiH, izvršio kategorizaciju, pri čemu je od strane resornog ministarstva kategorisan kao hotel sa dvije zvjezdice, što predstavlja još jednu potvrdu kvaliteta usluga ishrane i smještaja koje ustanova pruža.

U ovoj javnoj ustanovi, dodaje se, već 20 godina borave sportska društva iz cijele RS, u okviru Ljetne škole sporta RS, a izuzetna saradnja ostvarena je i sa lokalnim sportskim klubovima. Pored ostalog, podsjeća se da je Dom učenika Trebinje pružio besplatan boravak, u više navrata, za članove organizacije „Srbi za Srbe“, djeci sa Kosova i Metohije, a u dogovoru sa rukovodstvom Fondacije „Sveti Vukašin“ dnevni viškovi svježe spremljene hrane iz Doma se dostavljaju najugroženijim kategorijama stanovništva.

Javna priznanja grada, po tradiciji, biće uručena na Dan oslobođenja Trebinja, 13. novembra.